Matična ploča ASUS M5A97

Matična ploča M5A97 tajvanskog proizvođača ASUS koji je poznat po kvalitetnim matičnim pločama, već nekoliko meseci čini osnovu na kojoj je izgrađen moj računar. U trenutku pisanja ovog članka ASUS M5A97 se na tržištu nalazi nešto duže od pola godine, i spada u matične ploča srednje cenovne kategorije. Iz njene oznake se može zaključiti da se radi o AMD 970 čipsetu, što znači da je namenjena ugradnji AMD procesora, među kojima su podržani i najnoviji Bulldozer procesori zahvaljujući AM3+ procesorskom podnožju.

ASUS M5A97 dolazi u moderno dizajniranoj kutiji crne boje sa belim i zelenim slovima, bez suvišne grafike, tako da će se svojim dizajnom i jednostavnom šemom imenovanja lako isticati među drugim proizvodima na polici prodavnice. Na prednjoj strani kutije, pored serije matične ploče ispisane velikim slovima, prisutno je osam logoa koji ukazuju na procesorko podnožje matične ploče, seriju i proizvođača skupa čipova, i podržane asusove tehnologije. Na zadnjoj strani kutije nalazi se kratak opis podržanih tehnologija, i slika matične ploče na kojoj su označene glavne karakteristike matične ploče.

Prateća oprema sa kojom dolazi ova matične ploča odgovara ceni koja je prati, i u kutiji ispod matične ploče nalazi se sledeće:

 • Korisničko uputstvo
 • Disk sa upravljačkim programima
 • I/O zaštita
 • 2 SATA 6 Gb/s kabla sa mehanizmom zaključavanja
 • Nalepnica za kućište

Matična ploča M5A97 poseduje podršku za neke od najnovijih tehnologija poput USB 3.0 i SATA 6 Gb/s priključaka za povezivanje spoljašnjih uređaja, što je čini odličnom investicijom u dogledno vreme kada tržište bude ispunjenije uređajima koji mogu da iskoriste prednosti ovih unapređenih standarda za prenos podataka. Kada je reč o USB 3.0 priključcima, instalacijom novih USB drajvera dobija se podrška za novu asusovu USB 3.0 Boost tehnologiju koja se oslanja na UASP (USB pridruženi SCSI protokol) protokol, deo novog USB 3.0 standarda koji obezbeđuje veće brzine prenosa podataka. Prema Asusu, uz USB 3.0 Boost tehnologiju postižu se ubrzanje i do 170%, pored ionako brzog USB 3.0 standarda. Međutim zbog nedostatka odgovarajućih USB 3.0 uređaja, nisam mogao da proverim ovu tvrdnju, a i sigurno je da je navedeno ubrzanje postignuto upotrebom "izabranog" hardvera.

Zahvaljujući čipsetu serije 9 matična ploča poseduju ugrađenu podršku za DDR3-1866MHz memoriju pod uslovom da je ugrađen odgovarajući procesor, dok je uz overclock podržana i brzina memorije od 2133MHz. Matična ploča podržava maksimalno 16GB DDR3 RAM memorije raspoređene u 4 memorijske utičnice DDR3 tipa, i dvokanalni režim rada. AMD 970 severni most donosi dva PCIe 2.0 x16 slota od kojih jedan radi u punom x16 režimu dok drugi radi u x4 režimu, i podržava Quad-GPU CrossFireX tehnologiju istovremenog rada grafičkih kartica.

Skup čipova serije 9 prati južni most SB950, zaslužan za većinu U/I funkcionalnosti, i u ovom slučaju upravlja sa 6 podržanih SATA 6 Gb/s utičnica, dok su podržani RAID režimi 0, 1, 5, 10. Za zvuk je zadužen osmokanalni audio kodek visoke definicije ALC 887, dok je za potrebe umrežavanja dostupan Realtekov 8111E gigabitni mrežni priključak. Za povezivanje spoljnjih uređaja na raspolaganju je 12 USB 2.0 porta (6 na zadnjem panelu matične ploče i 6 izvedenih na matičnoj ploči). USB 3.0 podršku obezbeđuje nezavisni ASMedia USB 3.0 controller, i u ovom slučaju zadužen je za dva ovakva porta koji se nalaze na zadnjem panelu matične ploče.

Na matičnoj ploči nalazi se MemOK! prekidač koji se koristi u slučaju da memorija nije prepoznata prilikom podizanja sistema. Ako instalirana memorija nije kompatibilna sa matičnom pločom, DRAM_LED dioda kontinualno svetli. Tada je potrebno pritisnuti i zadržati MemOK! prekidač dok DRAM_LED dioda ne počne da treperi, nakon čega se izvršava niz testova koji uključuju učitavanje različitih parametara memorije sve dok se ne pronađu oni koji omogućavaju stabilan rad memorije i uspešno podizanje sistema. Takođe ukoliko sistem odbija da se podigne zbog loših postavki u biosu, pritiskom na MemOK! prekidač sistem se podiže sa podrazumevanim podešavanjima biosa.

Od ostalih podržanih tehnologija tu su TPU i EPU procesori. EPU čip se koristi za automatsko upravljanje potrošnjom energije, i pomoću Asusovog softverskog alata "AI Suite 2" može se vršiti izbor profila i podešavanja koji utiču na potrošnju energije i performanse računara, dok se kod istoimene matične ploče sa EVO sufiksom izbor profila može vršiti pomoću izvedenog prekidača na matičnoj ploči. TPU čip radi upravo suprotno od EPU čipa i omogućava jednostavan način za korisnike da ubrzaju performanse (overclock) računara. Putem Asusovog softverskog alata "AI Suite 2", izborom "Turbo V" funkcije moguće je vršiti manuelna podešavanja parametara ključnih za ubrzanje performansi računara, i kreiranje i učitavanje profila sa ovim podešavanjima. Takođe za korisnike koji ne žele da zalaze u detalje overklokinga, dostupna je funkcija "Auto Tuning" koja omogućava automatsko ubrzanje performansi uzimajući u obzir stabilnost sistema.

M5A97 koristi novi UEFI (Unified Extensible Firmware Interface-Ujedinjeni proširivi firmverski interfejs) Bios koji zahvaljujući bogatom korisničkom interfejsu i podršci za upravljanje mišem, dosta pojednostavljuje i unapređuje rad i kretanje u odnosu na bios koji smo navikli da koristimo. Novi bios nudi mnoštvo opcija za podešavanja vitalnih komponenti računara, što će naročito umeti da cene napredni korisnici računara koji žele da izvuku maksimum iz ugrađenog hardvera i da pomeraju granice performansi svog računara.

Prvi put sam se susreo sa UEFI biosom na ovoj matičnoj ploči i mogu reće da je novi bios pravo osveženje za oči, i u Asusovom izdanju izgleda zaista odlično. Kada je u pitanju funkcionalnost i lakoća upotrebe Asus je sa novim biosom uradio zaista odličan posao, istovremeno čineći ga dovoljno moćnim i za napredne korisnike.

Kada uđete u Bios podrazumevano vas dočekuje "EZ Mode" režim, tj. prikazuje se stranica sa osnovnim informacijama o računaru, kao što su: sistemski datum i vreme, tip ugrađenog procesora i memorije, vrednosti napona, temperature i broj obrtaja ventilatora, i prioritet uređaja za podizanje sistema. Takođe, na ovoj stranici možete izabrati EPU podešavanja. Ono što mi se naročito svidelo na ovoj stranici biosa jeste jednostavan način promene prioriteta uređaja za podizanje sistema operacijom prevuci i pusti (drag and drop).

U delu biosa za napredne korisnike, posebno se izdvajaju jezičci "AI Tweaker" i "Advanced", gde se u prvom mogu naći opcije za podešavanje napona i radnog takta, kao i opcije za detaljna podešavanja memorije, dok drugi daje pristup podešavanjima sastavnih komponenata matične ploče. "Advanced" jezičak omogućava korisnicima da uključuju i isključuju uređaje po potrebi, i u njemu se nalaze opcije za pristup nekolicini bitnih podešavanja za rad procesora. Jezičak "Monitor" pruža informacije o temperaturi i naponu u realnom vremenu, kao i opcije za podešavanje brzine obrtaja ventilatora.

Preostala tri jezička "Boot", "Tool", i "Exit" nude pristup opcijama za podešavanje svega što je u skladu sa njihovim imenom, kao što se i može videti sa slika.

Asusov bios poseduje zgodnu mogućnost pravljenja snimaka ekrana biosa, što je odlično kada želite sa nekim da razmenite ili uporedite postavke biosa, ili kada eksperimentišete sa vašim postavkama biosa. Kako bi sačuvali snimke ekrana potreban vam je priključen USB fleš disk u FAT formatu, i nakon toga pritiskom na taster "F12" slike se snimaju na disk u .JPG formatu, kojima možete pristupiti iz operativnog sistema. Slike biosa postavljene ovde snimljene su opisanom metodom.

Na disku se uz upravljačke programe dobija i iscrpan softverski paket "AI Suite II" koji objedinjuje nekoliko korisnih alatki za upravljanje i kontrolu parametara koji utiču na rad računara. Interfejs programa je moderno dizajniran i jednostavan za kretanje, i obiluje opcijama koje omogućavaju da iz svog računara izvučete maksimum, bilo da se radi o performansama ili uštedi energije.

Pritiskom na ikonicu programa na sistemskoj paleti, pojavljuje se blok sa dugmadima koja grupiše ugrađene softverske alatke prema nameni. Tako na primer, dugme "Tool" objedinjuje sve alatke za prilagođavanje rada sistema i očitavanje vrednosti sa senzora. Korisnički interfejs alatke "TurboV EVO" omogućava promenu frekvencije rada procesora i pratećih napona, kao i izbor "Auto Tuning" funkcije. Međutim, treba uzeti u obzir da sve promene koje ste napravili pomoću "TurboV EVO" alatke neće biti sačuvane u biosu i biće izgubljene nakon ponovnog pokretanja sistema, tako da je ova alatka vrlo zgodna za testiranje vaših podešavanja. Upotrebom opcije za snimanje profila možete sačuvati vaša podešavanja i učitati ih nakon pokretanja operativnog sistema.

Softverska alatka "EPU" omogućava podešavanje profila za uštedu energije. "Fan Xpert" omogućava kontrolu brzine ventilatora i testiranje brzine ventilatora za procesor za različite vrednosti iskorišćenosti snage ventilatora. "Probe 2" je softverska alatka za kontrolu napona, temperature, i brzine ventilatora.  "Probe 2" takođe omogućava izbor jedinice u kojoj će biti prikazana temperatura, i izbor osvežavanja prikazanih vrednosti, kao i panel "Alert Log" za prikaz upozorenja. "Sensor Recorder" omogućava snimanje vrednosti za napon, temperaturu, i brzinu ventilatora, kako bi mogli da upoređujete promene ovih vrednosti tokom vremena.

Putem "Ai Charger+" softverske alatke možete da uključite funkciju brzog punjenja uređaja putem USB priključka, ali je prethodno potrebno da posedujete uređaje koji podržavaju BC 1.1 funkciju, poput iPhone, iPod ili iPad uređaja. Nakon što priključite uređaj na vaš računar putem USB priključka, sistem automatski detektuje vaš USB uređaj i započinje sa brzim punjenjem, koje je i do tri puta brže u odnosu na punjenje putem standardnih USB priključaka. Opcija "ASUS Update" nudi različite načine da nadogradite BIOS vaše matične ploče. Putem opcije "Settings" možete da pogledate instalirane alatke i da ih uključujete i isključujete po želji. Opcija "System Information" nudi osnovne informacije o matičnoj ploči, procesoru, i memoriji.

Pored upravljačkih programa za Windows i Linux i pomenutog paketa "AI Suite II", na disku se od softvera dobija i Norton Internet Security 2011, Disk Unlocker koji omogućuje iskorišćene prostora na hard diskovima sa kapacitetom skladištenja većim od 2TB, AMD OverDrive alatka, Bios updater za nadogranju i backup biosa u DOS okruženju, DirectX 9.0c, Adobe reader 9, i Asusov logo koji se može koristiti prilikom podizanja računara.

 • Slika proizvoda Matična ploča ASUS M5A97
 • Slika proizvoda Matična ploča ASUS M5A97
 • Slika proizvoda Matična ploča ASUS M5A97
 • Slika proizvoda Matična ploča ASUS M5A97
 • Slika proizvoda Matična ploča ASUS M5A97
 • Slika proizvoda Matična ploča ASUS M5A97
 • Slika proizvoda Matična ploča ASUS M5A97
 • Slika proizvoda Matična ploča ASUS M5A97
 • Slika proizvoda Matična ploča ASUS M5A97
 • Slika proizvoda Matična ploča ASUS M5A97
 • Slika proizvoda Matična ploča ASUS M5A97
 • Slika proizvoda Matična ploča ASUS M5A97
 • Slika proizvoda Matična ploča ASUS M5A97
 • Slika proizvoda Matična ploča ASUS M5A97
 • Slika proizvoda Matična ploča ASUS M5A97
 • Slika proizvoda Matična ploča ASUS M5A97
 • Slika proizvoda Matična ploča ASUS M5A97
 • Slika proizvoda Matična ploča ASUS M5A97
 • Slika proizvoda Matična ploča ASUS M5A97
 • Slika proizvoda Matična ploča ASUS M5A97
 • Slika proizvoda Matična ploča ASUS M5A97
 • Slika proizvoda Matična ploča ASUS M5A97
 • Slika proizvoda Matična ploča ASUS M5A97
 • Slika proizvoda Matična ploča ASUS M5A97
 • Slika proizvoda Matična ploča ASUS M5A97
 • Slika proizvoda Matična ploča ASUS M5A97
 • Slika proizvoda Matična ploča ASUS M5A97
Cena:
9490.00 RSD
Vaša ocena: Nema Prosek: 5 (1 glas-a)

Komentari

Postavite novi komentar

CAPTCHA
Radi sprečavanja automatski generisanih komentara, pre slanja vašeg komentara unesite u polje karaktere koje vidite na slici.
Image CAPTCHA
Unesite karaktere prikazane na slici.