Sound Blaster Audigy SE

Ako povremeno volite da se opustite uz melodije iz vaše omiljene muzičke kolekcije koju reprodukujete pomoću računara, a pritom umete da cenite kvalitetan zvuk i razmišljate da vaše audio iskustvo podignete na viši nivo kupovinom zvučne kartice, u nastavku teksta pronaći ćete opis zvučne kartice koju posedujem nešto više od mesec dana.

Kartica koju sam kupio nosi naziv Audigy SE 7.1 čiji je proizvođač Creative poznat po kvalitetnim Sound Blaster zvučnim karticama. Karticu sam kupio u prodavnici računarske opreme u bulk(bez kutije, u antistatičkoj kesici) pakovanju, što uglavnom povlači nižu cenu u odnosu na pakovanje sa kutijom. Sadržaj ovakvog pakovanja je sledeći:

 • Sound Blaster Audigy SE kartica
 • Uputstvo za instalaciju na jednom listu
 • Instalacioni disk
  • Svita Creative programa
  • XP i Vista drajveri
  • Uputstvo za korisnike

Kartica ima sledeće tehničke specifikacije:

 • Proizvođač: Creative
 • Serija: Sound Blaster
 • Model: SB0570 Audigy SE
 • Audio skup čipova: Audigy
 • Kanali: 7.1
 • Brzina uzorkovanja: 96KHz
 • Digitalni audio: 24-bit
 • SNR(signal to noise ratio-odnos signala i šuma): 100dB
 • Line Out Front/Rear/Center/Subwoofer/Rear Center
 • Ulaz za mikrofon: Da
 • Interfejs: PCI
 • Dodatne tehnologije: CMSS-3D Audio Technology and EAX ADVANCED HD

Drajveri za karticu koji dolaze na CD-u su zastareli i zato je najbolje da posetite sajt proizvođača kako bi skinuli najnovije drajvere za vaš operativni sistem, među kojima je podržan i Windows 7 32/64-bitni. Tokom instalacije drajvera instaliraće se aplikacija za ažuriranje Creative proizvoda, u ovom slučaju vaše zvučne kartice, putem koje će vam biti ponuđeno da instalirate softver iz Creative svite: Creative MediaSource 5 Player (ponuđena), Creative MediaSource Audio Converter, Creative MediaSource Organizer. Međutim korisnički interfejs ovih aplikacija deluje nedorađeno i ima vrlo spor odziv. Tako da je najbolje da se poslužite nekom od besplatnih aplikacija koje vam pružaju iste ili slične mogućnosti uz kvalitetnije iskustvo. Takođe na CD-u dobijate korisno uputstvo kako pravilno povezati zvučnike na ovu karticu.

Ako ste gejmer, takođe će vam biti ponuđeno da instalirate aplikaciju Creative ALchemy koja vraća podršku za hardversku akcelerezaciju zvuka što vam omogućava da uživate u EAX efektima i 3D zvuku dok igrate DirectSound3D igre u Windowsu Vista i Windowsu 7.

Nakon što ste završili sa instalacijom drajvera, jednom kada poslušate vaše omiljene pesme osetićete veliku razliku u kvalitetu zvuka u odnosu na zvučnu karticu integrisanu na vašoj matičnoj ploči. Naročito ako imate kvalitetnije zvučnike, dobićete još bogatije audio iskustvo, jer i na mom Blueberry 2.1 zvučnom sistemu, osetio sam veliku razliku zvuka u odnosu na integrisani Realtek ALC850, kao i na integrisani ALC887 High Definiton Audio Codec sa moje nove matične ploče.

U Audio kontrol panelu u zasebnim karticama pronaći ćete opcije za izbor vašeg sistema zvučnika, opciju za uključenje EAX efekata, CMS-3D opciju za podešavanje 3D zvuka, zatim podešavanja za SPDIF ulaz kao i izbor brzine uzorkovanja od 44,1 KHz, 48KHz, 96 KHz za digitalni izlaz, opcije za slušalice, zatim tu su opcije za kvalitet izlaznog zvuka gde možete izabrati brzinu uzorkovanja od 44,1 KHz, 48KHz, 96 KHz kao i dubinu bitova od 16 ili 24 bita. Za nesigurne takođe postoji i opcija na posebnoj kartici, u okviru panela za povratak na podrazumevana podešavanja.

Druge mogućnosti koje ova kartica poseduje jesu Smart Volume Management koji ujednačava nivo zvuka u slučaju da imate više pesama različitog nivoa glasnoće, zatim tu je Audio Cleanup koji uklanja neželjene zvuke poput "pucketanja" tokon reprodukcije vaših digitalnih audio datoteka. Ove opcije su dostupne samo u okviru aplikacije Creative MediaSource 5 Player, nema ih u audio kontrol panelu za ovu karticu.

Kada slušate muziku iznenadiće vas bogatiji bas i uopšte čistiji zvuk u odnosu na integrisane zvučne kartice. Ako slušate muziku u nekom kvalitetnijem Audio formatu kao što je FLAC uživaćete u kristalno čistom zvuku. Naročito sam se iznenadio kada sam na sajtu poslušao delove numera koje su kodirane u FLAC formatu visoke rezolucije pri 96kHz/24-bita, kada kartica pokazuje svoju pravu snagu. Na mom 2.1 Blueberry sistemu zvučnika zvuk je bio natprosečan i svrstava se u jedno od najkvalitetnijih audio iskustava koje dobijate kada puštate muziku pomoću računara. Sa kvalitenijim setom 5.1 ili 7.1 zvučnika, muzički doživljaj bi sigurno bio još uverljiviji.

Iako kartica podržava CMSS-3D Audio tehnologiju koja simulira okružujući zvuk, kada je ova opcija bila uključena, tokom slušanja muzike razlike jedva da je bilo, ako je uopšte i bilo, kako na mojim zvučnicima tako i na slušalicama. Pretpostavljam da su razlog drajveri za Windows 7 x64. Kartica podržava EAX 3.0 verziju i postoji nekoliko unapred definisanih EAX efekata koje možete menjati dok slušate muziku, međutim, EAX tehnologija najbolju primenu nalazi kod igrica koje je podržavaju. Iako još nisam isprobao kako "zvuče" igrice koje koriste EAX, sudeći po video odlomcima koje sam pogledao na sajtu, zvuk je dosta bogatiji i raspoređeniji, tako da lepo čujete sa koje strane dolazi protivnik ili se čuje eksplozija.

Još nisam isprobao kako zvuči snimljeni audio materijal pomoću ove kartice, ali zahvaljujući 24-bitnoj podršci za audio, snimanje muzike ili glasa pomoću ove kartice uz kvalitetniju opremu sigurno daje izvanredan zvuk.

Zavisno od vaših potreba, negativna strana ove kartice može biti to što ima manji broj ulazno/izlaznih priključaka, ali opet kvalitetnije kartice sa više priključaka imaju duplo veću cenu. Takođe, nedostatak ove kartice jeste starija verzija EAX tehnologije, ali opet ako niste zagriženi gejmer to sigurno nećete primetiti. Još jedna zamerka može biti to što kartica ne sadrži svoj procesor za hardversku akceleraciju, tako da se oslanja na centralni procesor za obradu zvuka, međutim, ovo se može zanemariti s obzirom na to da procesori koji su izašli u poslednjih par godina mogu bez značajnijeg napora da opsluže ovu karticu.

Ako vam je potrebno više od onog što vaša integrisana zvučna kartica može da ponudi, a ne želite da se kupovina nove kartice previše odrazi na vaš novčanik, ova zvučna kartica je definitivno izbor koji trebate uzeti u obzir. Bilo da su muzika, filmovi ili igrice u pitanju sigurno ćete dobiti znatno bolji zvuk u odnosu na zvučnu karticu sa vaše matične ploče. Iako nije najnovija i najbolja zvučna kartica koja se trenutno može kupiti, sama činjenica da se još uvek nalazi na tržištu dovoljno govori o njenom kvalitetu.

 • Slika proizvoda Sound Blaster Audigy SE
 • Slika proizvoda Sound Blaster Audigy SE
 • Slika proizvoda Sound Blaster Audigy SE
 • Slika proizvoda Sound Blaster Audigy SE
 • Slika proizvoda Sound Blaster Audigy SE
 • Slika proizvoda Sound Blaster Audigy SE
 • Slika proizvoda Sound Blaster Audigy SE
 • Slika proizvoda Sound Blaster Audigy SE
 • Slika proizvoda Sound Blaster Audigy SE
 • Slika proizvoda Sound Blaster Audigy SE
Cena:
3300.00 RSD
Vaša ocena: Nema Prosek: 5 (1 glas-a)

Komentari

Postavite novi komentar

CAPTCHA
Radi sprečavanja automatski generisanih komentara, pre slanja vašeg komentara unesite u polje karaktere koje vidite na slici.
Image CAPTCHA
Unesite karaktere prikazane na slici.