AROMATERAPIJA - harmonija duha i tela

Aromaterapija je umeće primene etarskih ulja, aromatičnih supstanci dobijenih iz cvetova, plodova, listova, korena velikog broja biljaka koje predstavljaju ogromno blago planete. Etarska ulja održavaju ili ponovo uspostavljaju prirodnu harmoniju duha i tela. Etarska ulja su isparljive komponente aromatičnih biljaka. Miris i terapeutska svojstva etarskih ulja rezultat su njihovog hemijskog sastava u koji ulazi preko stotinak različitih komponenti. Moć etarskih ulja uslovljena je ne samo prisustvom pojedinih, već i zajedničkim dejstvom svih prisutnih jedinjenja.

Etarska ulja ulaze u telo kroz kožu ili preko respiratornih organa, a izbacuju se iz organizma ne ostavljajući toksine za sobom, putem znojenja, disanja, urinom i fecesom.

Miris i terapeutska dejstva specifični su za svako etarsko ulje ponaosob. Određena svojstva u manjoj ili većoj meri ispoljavaju sva ulja: antiseptično, oslobađaju od stresa i nervne napetosti, popravljaju raspoloženje, stimulišu i osvežavaju telo i um.

Aromaterapija obuhvata više metoda primene etarskih ulja, koje se radi lakše orijentacije grupišu u tri metode: telo metoda, vodena metoda i sobne metode.

U telo metodi etarska ulja se koriste kao parfemi, kao inhalacija i kao aromamasaža.

Kao parfemi etarsko ulje se rastvori u alkoholu ili nekom biljnom ulju i kao takav se nanese na kožu.

Ako se koristi kao inhalacija etarsko ulje se dodaje u vruću vodu (nekoliko kapi), i udiše se. Može se staviti i u inhalatore, aparate koji se uključuju u struju i imaju posebno mesto gde se sipa nekoliko kapi etarskog ulja. Ono se tako zagreva i lagano isparava.

Za aromamasažu se koristi neko osnovno ulje u koje se dodaje 1 kap etarskog ulja na mililitar osnovnog ulja.

Vodene metode obuhvataju kupke saunu, tuš, kupka za ruke i stopala.

Kupka - do 8 kapi etarskog ulja se sipa u punu kadu.

Sauna - 2 kapi na 600ml vode. Obično se koristi etarsko ulje eukaliptusa, bora i čajnog drveta. Pomešati etarska ulja sa vodom i njome prskati izvor toplote.

Tuš -koristi se do 8 kapi etraskog ulja nanetog na sunđer ili rukavicu za kupanje, i istrljati se stojeći pod tekućom vodom.

Kupka za ruke - 2 do 4 kapi etarskog ulja sipati u posudu sa toplom vodom i uroniti ruke u posudu i držati oko 10 minuta. Isti je postupak i za kupku stopala.

Sobne metode obuhvataju korišćenje sveća, posuda za otparavanje i raspršivače.

Sveće - upaliti sveću, sačekati da se otopi vosak, ugasiti sveću pa dodati 1 - 2 kapi etarskog ulja, izbegavati fitilj jer su etarska ulja zapaljiva.

Posude za otparavanje - ove posude mogu biti od gline, stakla ili metala, napravljene tako da se mogu lako zagrevati. Uliti malo vode u posudu i dodati nekoliko kapi etarskog ulja.

Raspršivači - 4 ili više kapi etarskog ulja na 300 ml vode. Može se upotrebiti i obična prskalica za cveće. Sipa se u prskalicu vruća voda i doda se etarsko ulje i time se može prskati po prostoriji, po zavesama, tepisima, nameštaju samo izbegavati drvene delove nameštaja.

Etarska ulja se dele prema isparljivosti na etarska ulja gornje brzine isparavanja (stimulišu i osvežavaju), srednje brzine isparavanja i donje brzine isparavanja (opuštaju, opijaju i deluju afrodizijačno).

Etarska ulja se mogu koristiti pojedinačno ili u kombinaciji. U principu ne bi trebalo pomešati više od 5 različitih etarskh ulja. Iznad tog broja terapeutska svojstva etarskih ulja se potiru.

Čulo mirisa je jedan od faktora koji odlučuje koje ulje kombinovati. Miris aromamešavine treba da prija, u suprotnom se ne postže nikakvo terapeutsko dejstvo.

Primena etarskih ulja podrazumeva poznavanje njihovog porekla i osnovnih specifičnih osobina. Pri izboru etarskog ulja koje ćete koristiti, važno je znati zemlju porekla etarskog ulja što ukazuje na kvalitet jer isti zavisi od klimatskih faktora kojima je izložena biljka iz koje se dobija etarsko ulje, zatim organoleptičke osobine etarskih ulja, mirisna nota, isparljivost, zatim njihovu bezbednu primenu upoznavajući se sa eventualnim štetnim posledicama (npr. alergija).

Najpopularnija etarska ulja su:

Etarsko ulje bergamota - dobija se ceđenjem iz ploda biljke Citrus bergamota. Deluje umirujuće, popravlja raspoloženje. Ublažava stres.

Etarsko ulje bora - dobija se iz iglica biljke Pinus silvestris. Koristi se za inhalaciju, jak antiseptik.

Etarsko ulje geranijuma - dobija se iz listova i stabljike vrste Pelargonium graveolens. Zateže i tonizira kožu te ima jako anticelulitno dejstvo.

Etarsko ulje lavande - dobija se iz cveta vrste lavandula anguistifolia. Neguje, leči kožu, podstiče cirkulaciju, ubrzava zarastanje rana i ožiljaka. Deluje protiv stresa, nesanice, glavobolje. To je ujedno i jedino etersko ulje koje se može koristiti na koži nerazblaženo.

Etarsko ulje pitome nane - dobija se iz biljke Mentha piperita. Opušta mišiće, sedativ, analgetik, antiseptik. Stimuliše um. Ovo etarsko ulje ne koristiti u trudnoći i ukoliko osoba boluje od epilepsije.

Etarsko ulje ruzmarina - dobija se iz biljke Rosmarinus officinalis. Reguliše sekreciju masti, koristi se u tretmanu akni i drugih problema masne kože i kose. Ima anticelulitno dejstvo, podiže koncentraciju, ublažava nervnu i emocionalnu iscrpljenost. Ublažava simptome astme, kašlja, jak antiseptik. Izbegavati korišćenje u trudnoći i ko boluje od epilepsije i hipertenzije.

Etarsko ulje limuna - dobija se iz plodova vrste Citrus limonum. Jak antiseptik, stimuliše pamćenje, podiže koncentraciju. Izaziva dermatitis ukoliko je nakon upotrebe ovog ulja koža izložena suncu.

Etarsko ulje ylan-ylang - dobija se iz cvetova vrste Cananga odorata. Normalizue krvni pritisak, jak afrodizijak. Osnovni je sastojak mnogih parfema.

Aromaterapija je kreativna igra etarskim uljima. Druženje sa etarskim uljima može biti zabavno i korisno, ali pre svega mora biti bezbedno.

ZATO:

Koristite čista prirodna etarska ulja, pre nanošenja na kožu RAZBLAŽUJTE, ne izlažite kožu suncu 24 sata posle primene etarskih ulja.

Stajanjem, etarska ulja menjaju boju, miris, gube terapeutsko svojstvo i mogu da iritiraju kožu. Čuvaju se u tamnim staklenim bočicama, na suvom, tamnom i hladnom mestu.

U trudnoći, ukoliko osoba  boluje od epilepsije ili ima visok krvni pritisak, dozvoljeno je korišćenje etarskih ulja nekom od sobnih metoda (aromalampa, sveća), bez direktnog nanošenja na kožu.

  • Blog slika AROMATERAPIJA - harmonija duha i tela

Komentari

Postavite novi komentar

CAPTCHA
Radi sprečavanja automatski generisanih komentara, pre slanja vašeg komentara unesite u polje karaktere koje vidite na slici.
Image CAPTCHA
Unesite karaktere prikazane na slici.