Neobičan spoj mode i hrane

Lepo aranžiranu hranu naročito umeju da prepoznaju i cene oni koji zaista uživaju u hrani, ali određeni dizajneri smislili su još jedan, nečuven, način da predstave ili iskoriste hranu tako što su od iste napravili odeću, odevne predmete. Ako vas privlači ekstravagantna moda, volite hranu, ili vas samo zanimaju nesvakidašnje ideje dizajnera, možete pronaći zanimljivim sledeće kreacije od hrane.

Nike Air Max 90 burger patike

Kao deo svoje izložbe Švedski dizajner Olle Hemmendorff predstavio je 'sportsku' verziju hamburgera po ugledu na Nike Air Max patike. Patike su nastale kada je osmorici umetnika ponuđeno da na svoj način predstave 8 različitih ikona sportske opreme kompanije Nike, pri čemu su pomenutom dizajneru zapale Air Max 90 patike. U tradiciji inovacije materijala AM 90 patika, Olle Hemmendorff je konstruisao patike za trčanje koristeći, kako on kaže, najmoćniji, najtrajniji i najukusniji materijal poznat čoveku: hamburger.

 

Špageti haljina sa ogrlicom od ćufti

Ova haljina je odličan način da upoznate ljude sa kojima delite zajednički ukus u hrani. Haljina je nastala kao deo jesenje kolekcije "Food Fight" iz 2006. godine, Američkog modnog dizajnera Jeremyja Scotta. Pomenuti dizajner koji je inače poznat po svojim ćaknutim temama, šaljivo je upario haljinu načinjenu od špageta sa ogrlicom od ćufti.

Prednost koju donosi odeća napravljena od hrane poput ove haljine, jeste u slučaju da ste vegetarijanac, ili da za vaš ukus ćufte nisu najbolji prilog špagetama, prateći nakit nalik pomenutoj ogrlici od ćufti uvek možete zameniti sa ogrlicom načinjenom od povrća, poput paradajza i belog luka, na primer.

 

 

Haljina od listova salate

Odeća od hrane može biti veoma podesan način da privučete pažnju na ideje koje zastupate, što je demonstrirala organizacije za zaštitu životinja PETA, 2009. godine. Naime, pomenuta organizacija odabrala je nesvakidašnji pristup u svojoj promociji obroka bez mesa, tako što je kreirala haljinu koja je cela načinjena od listova zelene salate i crvenog kupusa, koju je zatim u njeno ime nosila 82-godišnja glumica Cloris Leachman.

Inače ova reklama je objavljena svega nedelju dana nakon objave rezultata do tada najveće medicinske studije u kojoj je izveden zaključak da izbegavanje mesa u ishrani omogućava ljudima duži život.

 

 

Venčanica od kremastih pufni

Ukrajinskom poslastičaru po imenu Valentyn Shtefano sigurno se ne može prigovoriti da ima nedostatak maštovitosti. Zahvaljujući umeću pomenutog kuvara, njegova buduća žena prilikom izbora haljine za venčanje nije morala mnogo da razmišlja o venčanici koju će obući, već samo da se prepusti njegovoj mašti. Nakon dva meseca i 1500 kremastih pufnica (croquembouche), Stefanova žena je na njihovom venčanju nosila venčanicu kompletno načinjenu od croquembouche kolača, koja je težila 'samo' 9 kilograma.

 

 

Mehur haljina od Nemačke čokolade

Grupa pekara Lambertz iz Nemačke prenela je delić bajke u stvarnost izradivši jestivu haljinu od čiste čokolade u prirodnoj veličini, koju je zatim za godišnju izložbu u Minhenu Januara 2010. godine nosila Alena Gerber, Nemački model.

Nema sumnje da je na pomenutoj izložbi ova haljina privukla mnoge posetioce i dovela ih u iskušenje da je okuse i otkriju iznenađenje koje se krije ispod nje. Pored toga jedna ovakva haljina bi sigurno bila čest poklon istinskih uživaoca čokolade koji bi hteli da zaslade odnos sa svojim boljim polovinama, naročito uzimajući u obzir afrodizijačka svojstva čokolade.

 

 

Elegantna haljina od srca artičoke

Upotreba hrane kao glavnog materijala u izradi odeće pored dosetljivosti dizajnera zahteva i istrajnost, što najbolje znaju oni koji su se podvrgli jednom takvom poduhvatu. Pored jakih živaca dizajnera koji su učestvovali u izradi haljine od artičoka bilo je potrebno naći i modela koji će je nositi i imati dovoljno strpljenja da izdrži šest sati, koliko je bilo potrebno dizajnerima da prišiju svaki od listova artičoka koji prekrivaju njeno telo.

U ovom testu ili treningu živaca učestvovali su fotograf Ted Sabarese, i dizajneri Daniel Feld i Wesley Nault iz čuvene Američke rijaliti serije Project Runway čija je tema modni dizajn, i koju vodi model Heidi Clum.

 

 

Chanel tašna od sušene govedine

Umetnik i dizajner Nancy Wu izabrala je da njena kreacija od hrane umesto odeće bude ženska tašna, a inspiraciju je pronašla u tašnama čuvene robne marke Chanel. Iako deluje kao da je tašna izrađena od kvalitetne kože, glavni materijal u izradi ove tašne jeste govedina sušena na vazduhu. Tašna je nastala ručnim prišivanjem listova sušene govedine koji na njoj ostavljaju vizuelni utisak da je napravljena od kože.

Ostaje samo pitanje da li je i jednako istrajna poput kvalitetnije kožne tašne.

 

 

Papuče od hleba

Sigurno nisu najčudnije papuče koje postoje, ali ono što ih naročito izdvaja od drugih jeste činjenica da su napravljene od hleba. Ovaj par improvizovanih papuča kreirali su Evropski dizajneri R&E Praspaliauskas, i nalazile su se u prodaji u elektronskoj prodavnici DADADA, po ne tako niskoj ceni od 62€. Prema izjavi sa sajta na kome su se prodavale, svaki par ovih papuča je jedinstven i dolazi u odgovarajućoj, ručno izabranoj kartonskoj kutiji, i takođe možete kontaktirati dizajnere u vezi drugačijeg stila ovih papuča.

Uz ove papuče ne morate da odlazite do kuhinje kada dobijete želju da nešto na brzaka prezalogajite.

 

 

Chris Marchova haljina za mršavljenje od zelene salate

Pored toga što se često koriste prilikom dekoracije hrane i čine zdrav i niskokaloričan dodatak ishrani, listovi zelene salate mogu se upotrebiti i za dekoraciju ili izradu odeće, sudeći prema nekim dizajnerima. Kao finalista 4 sezone rijaliti emisije "Project Runway", Američki dizajner Chris March poznat po svojim neobičnim kreacijama kostima, napravio je couture haljinu koristeći salatu ukupne vrednosti od 50 dolara. Haljinu je, između ostalog, lično zatražila kompanija Wish-Bone za promociju svoje linije preliva za salatu u sprej-flašama.

 

 

Haljina iz snova za ljubitelje ugljenih hidrata

Peciva jesu odličan način da uz neki topli napitak započnete dan, ali sigurno niste razmišljali da se mogu iskoristiti kao materijal za odeću. Ova haljina od različitih vrsti peciva predstavlja deo serije pod nazivom "Hunger Pains", u kojoj su modeli nosili odeću koja oslikava stvari za kojima žude. Kao što se može videti, model sa slike očigledno ima izraženu potrebu za ugljenim hidratima.

U kreaciji ove haljine učestvavali su dizajner Ami Goodheart iz studija SOTU Productions i fotograf Ted Sabarese.

 

  • Blog slika Neobičan spoj mode i hrane
  • Blog slika Neobičan spoj mode i hrane
  • Blog slika Neobičan spoj mode i hrane
  • Blog slika Neobičan spoj mode i hrane
  • Blog slika Neobičan spoj mode i hrane
  • Blog slika Neobičan spoj mode i hrane
  • Blog slika Neobičan spoj mode i hrane
  • Blog slika Neobičan spoj mode i hrane
  • Blog slika Neobičan spoj mode i hrane
  • Blog slika Neobičan spoj mode i hrane

Komentari

Postavite novi komentar

CAPTCHA
Radi sprečavanja automatski generisanih komentara, pre slanja vašeg komentara unesite u polje karaktere koje vidite na slici.
Image CAPTCHA
Unesite karaktere prikazane na slici.