Inteligentna majica za bežično nadgledanje pacijenata

Sa razvojem tehnologije sve je više uređaja koji svojom upotrebljivošću i funkcionalnošću pronalaze put do naših života, što nas nakon nekog vremena provedenog sa tim uređajima navodi da se upitamo, kako smo ranije uopšte i mogli bez njih u završavanju svakodnevnih obaveza ili u trenutcima dosade. Zahvaljujući modernoj tehnologiji, u bliskijoj budućnosti i odeća koju nosimo dobiće potpuno novu ulogu u našim životima sa pojavom inteligentne garderobe koja menja način na koji interagujemo sa svetom ili nadgleda naše zdravstveno stanje.


Naučnici na Univerzitetu Carlos III de Madrid (UC3M -- Carlos III Univerzitet u Madridu) razvili su "inteligentnu" majicu koja nadgleda ljudsko telo (temperaturu, otkucaje srca,...) i lokaciju pacijenata unutar bolnice, poput GPS sistema koji radi u zatvorenim prostorima. Takođe može odrediti da li subjekat sedi, leži, hoda ili trči.


Koristeći platformu za biomonitoring pacijenata koja je bazirana na odeći, istraživači mogu na nenametljiv način da registruju nekoliko fizioloških parametara pacijenata. Informacije koje je sakupila ova majica koristeći e-tekstil tehnologiju, šalju se bežičnim putem do sistema za upravljanje informacijama, koji zatim u realnom vremenu pokazuje lokaciju pacijenta i vitalne znakove, kako objašnjavaju UC3M istraživači. Sistem je dizajniran za upotrebu u bolnicama i može se podeliti na dva dela: fiksna infrastruktura, koja se prethodno instalira u bolnici, i mobilne jedinice koje će pacijenti nositi sa sobom.


Mobilne jedinice uključuju inteligentnu majcu i uređaj za lociranje koji se može nostiti u džepu, i koji istraživači ubuduće planiraju da ugrade u odevni predmet. Majica se može prati i sadrži elektrode koje detektuju bioelektričnu energiju pomoću koje se može dobiti elektrokardiogram. Takođe majica ima uklonjivi uređaj koji uključuje termometar i akcelerometar koji se koriste za merenje temperature pacijenta, relativnu poziciju (naslonjen, stoji, i dr.) i nivo fizičke aktivnosti pacijenta. Lokalizacija u zatvorenom prostoru se aktivira periodično i prima signale od jedinica koje su deo fiksne lokalizacione infrastrukture i bežično šalje informacije do sistema za upravljanje informacijama. Kada informacioni sistem primi informacije, lokalizacioni algoritam može da odredi poziciju osobe sa greškom do dva metra i da označi mesto na mapi bolnice.


Sa manjim izmenama, ovaj prototip se takođe može primeniti u drugim oblastima, kao što su primene za ranu dijagnozu srčanih anomalija kod atleta, ili u oblasti telemedicine za nadgledanje pacijenata u svojim kućama i tako skratiti njihovo vreme boravka u bolnici. Informacioni sistem za upravljanje informacijama čuva sve informacije pacijenta u slučaju kasnijih ispitivanja, kao što su analiziranje kako određen nivo fizičkih aktivnosti utiče na kvalitet elektrokardiograma. Program takođe ima niz alarma koji su prethodno podešeni i aktiviraju se kada izmereni parametri prelaze prethodno utvrđena ograničenja, kao što su na primer, temperatura od 38º C ili 100 otkucaja srca u minuti. Ove alarme mogu promeniti lekari kako bi ih prilagodili potrebama svakog pacijenta; kada god se jedan od ovih alarma oglasi, pojavljuje se poruka na ekranu i takođe se može poslati SMS poruka koja obaveštava odgovornog lekara ili odgovarajuće osoblje bolnice koje je u tom trenutku najbliže osobi.

  • Blog slika Inteligentna majica za bežično nadgledanje pacijenata

Komentari

Postavite novi komentar

CAPTCHA
Radi sprečavanja automatski generisanih komentara, pre slanja vašeg komentara unesite u polje karaktere koje vidite na slici.
Image CAPTCHA
Unesite karaktere prikazane na slici.