Top 10 medicinskih inovacija 2011. godine

Od kamera veličine pilule do radioaktivnih jedinjenja koja omogućavaju lekarima da "pogledaju" unutrašnjost mozga pacijenta, top deset medicinskih inovacija za 2011. godinu klinike Cleveland prikazuju novo tehnike, terapije, i pristupe lečenju niza bolesti.

Listu novih uređaja i terapija sačinila je grupa za diskusiju Cleveland klinike koju sačinjavaju lekari i naučnici, i predstavljena je na Medicinskom samitu inovacija klinike Cleveland za 2010 godinu.

Top 10 Medicinskih inovacija za 2011. godinu su:

1. Novi biomarkeri za molekularno snimanje za ranu detekciju Alchajmerove bolesti: Trenutno, pozitivna dijagnoza Alchajmerove bolesti moguća je samo na autopsiji. Ali radioaktivno molekularno jedinjenje za snimanje koje se zove AV-45 i PET skener mogu omogućiti lekarima da "pogledaju" unutar mozga svojih pacijenata kako bi detektovali beta-amiloid plakete koje su prekursor Alchajmerove bolesti.

2. Anti-CTLA-4 lek (ipilimumab), namensko antitelo T-ćelija za metastatski melanom: Efikasnost ipilimumaba u lečenju melanoma potvrđuje ulogu imunoterapije kao efikasne terapije. Kod pacijenata u odmaklom stadijumu III ili IV melanoma, 23 odsto je još uvek bilo živo nakon dve godine, u poređenju sa 14 odsto pacijenata koji su primili standardnu terapiju.

3. Prva terapeutska vakcina protiv raka odobrena od strane Administracije za hranu i lekove (FDU-Food and Drug Administration) u SAD: Iako nije lek za rak prostate, sipuleucel-T je prva vakcina protiv raka koja je primila FDA odobrenje. Prepisuje se muškarcima sa odmaklim rakom prostate, ovaj lek podstiče njihov imuni sistem da napadne i ukloni rak, smanjujući rizik od smrti za 24 odsto u poređenju sa placebom.

4. JUPITER studija i statini za zdrave osobe: JUPITER (Justification for the Use of Statins in Primary Prevention: an Intervention Trial Evaluating Rosuvastatin - Opravdanje za korišćenje statina kao primarne prevencije: Interventno ispitivanje za procenu rosuvastatina) ispitivanje po prvi put je pokazalo da mnogi naizgled zdravi ljudi imaju veći rizik za bolesti srca nego što se ranije mislilo, što ukazuje da se statini trebaju prepisati čak i ljudima sa niskim LDL (loš holesterol), ako imaju visoke nivoe C-reaktivnog proteina.

5. Inhibitori proteaze lekovi za Hepatitis C: Dva leka koja čekaju na odobrenje od FDA leče Hepatitis C koristeći inhibitore proteaze, koji blokiraju ključni enzim koji je potreban virusima da se repliciraju i umnožavaju. U kliničkim testiranjima, stopa izlečenja za inhibitore proteaze je veća od upotrebe trenutnih hepatitis C tretmana, sa manje sporednih efekata.

6. Nadgledanje pacijenata sa problemima u radu srca koristeći Telezdravlje: Minijaturni ugradivi monitori koji mere pritisak pulmonarne arterije na dnevnoj bazi i kućni uređaji koji nadgledaju težinu, broj otkucaja srca i krvni pritisak pacijenata sa problemima u radu srca, omogućuju lekarima da brzo prilagode lečenje, i time poboljšaju ishod i kvalitet života pacijenata, dok istovremeno smanjuju boravak u bolnici.

7. Transoralna gastroplastija ili TOGA: Nova eksperimentalna opcija za gubitak težine za gojazne pacijente koji žele da smršaju i poboljšaju svoje zdravlje bez izlaganja težim operacijama. Ova procedura koja ne ostavlja ožiljke predstavlja značajno unapređenje u minimalno invazivnoj barijatrijskoj hirurgiji, i gubitak do 40 odsto viška telesne težine se može očekivati u roku od godinu dana.

8. Analiza azotnog oksida u izdahnutom dahu za dijagnozu astme: Novi ručni dijagnostički test uređaj meri nivo izdahnutog azotnog oskida kod pacijenta, koji predstavlja biomarker za astmu. Nadgledanje nivoa AO omogućava lekarima da preciznije prilagode strategije lečenja.

9. Oralni lekovi za modifikaciju bolesti za multipla sklerozu: Pre nego što je fingolimid odobren od strane FDA ove godine, MS lekovi su se morali ubrizgavati ili unositi na redovnoj bazi. Ovaj oralni lek efikasno sprečava T-ćelije da napadaju mijelinski omotač koji štiti nervna vlakna.

10. Endoskopska kapsula za dijagnozu pedijatrijskih gastrointestinalnih poremećaja: Kamera veličine pilule beleži 50,000 slika visoke rezolucije tokom bezbolnog puta kroz digestivni trakt u trajanju od šest do osam sati, što se pokazalo boljim od x-zraka za detektovanje ulceracija tankog creva, polipa i oblasti krvarenja.

Četiri glavna kriterijuma poslužila su kao osnova za kvalifikaciju i izbor Top 10 Medicinskih Inovacija. Za nominovane inovacije zahtevano je da:

  • Imaju značajan potencijal za kratkoročni klinički uticaj(bilo veliko poboljšanje za dobrobit pacijenata ili unapređenu funkciju koja povećava pružanje zdravstvene zaštite).
  • Imaju veliku verovatnoću za uspeh.
  • Budu na tržištu ili blizu predstavljanja.
  • Imaju dovoljno dostupnih podataka koji podržavaju nominaciju.

 

  • Blog slika Top 10 medicinskih inovacija 2011. godine

Komentari

Postavite novi komentar

CAPTCHA
Radi sprečavanja automatski generisanih komentara, pre slanja vašeg komentara unesite u polje karaktere koje vidite na slici.
Image CAPTCHA
Unesite karaktere prikazane na slici.