Uređaj koji olakšava put do zdravijeg načina života

Za sve one koji pokušavaju da se reše viška kilograma, dobra vest je da će svakodnevno praćene unetih kalorija iz hrane moći da prepuste prenosivom fotografskom uređaju, koji takođe analizira i druge faktore koji utiču na zdravlje.

eButton je uređaj koji je razvijen na Univerzitetu u Pitsburgu i predstavlja prototip koji je rezultat četvorogodišnjeg istraživanja, finansiran od strane pokreta za gene, zdravlje i životnu sredinu Nacionalnog instituta za zdravlje (The Genes, Environment and Health Initiative (GEI) of the National Institutes of Health (NIH) ). Ovaj uređaj se nosi na grudima (poput značke), i sadrži minijaturnu kameru, akcelerometar, GPS, i druge senzore pomoću kojih sakuplja podatke i informacije o zdravstvenim aktivnostima, i tako uklanja potrebu za dnevnim samonadgledanjem.

eButton izveštavanje proteže se i dalje od ishrane i vežbanja: može da odredi vreme koje korisnici koji nose ovaj uređaj provedu gledajući TV ili sede ispred računara, i koliko vremena provode van kuće. Takođe uređaj prati gde je kupljena hrana, kako su obroci pripremljeni, koji su restorani posećeni, i šta je naručeno. Uređaj analizira koliko vremena nosioc ovog uređaja provede tokom jela, koje vrste hrane i pića su konzumirane, i interakciju sa porodicom ili prijateljima na trpezi. Prema profesoru neurohirurgije, elektrotehničkog i kompjuterskog inžinjeringa, Mingui Sun, koji je vodeći istraživač na Univerziteta u Pitsburgu, svi ovi faktori utiču na unos i potrošnju kalorija.

"Ovaj višedimenzionalni prstup sagledava celokupno zdravlje korisnika eButton uređaja, što je važnije od uzimanja u obzir samo hrane i vežbanja", rekao je Sun. "Moramo uzeti u obzir kako ljudi žive, ne samo šta jedu ili kako vežbaju u teretani".

Preuzimanje rezultata iz eButton uređaja je jednostavno, poput prebacivanja fotografija iz digitalnog fotoaparata u računar. Kako bi se zaštitila privatnost korisnika, podaci su kodirani tako da se ne mogu pročitati dok ih ne skenira računar kako bi blokirao lica ljudi.

Iako ovaj uređaj nije komercijalno dostupan, uređaj se trenutno koristi u Pilot studiji koja procenjuje unos kalorija i nivo fizičke aktivnosti učesnika.

IZVOR

  • Blog slika Uređaj koji olakšava put do zdravijeg načina života
  • Blog slika Uređaj koji olakšava put do zdravijeg načina života

Komentari

Postavite novi komentar

CAPTCHA
Radi sprečavanja automatski generisanih komentara, pre slanja vašeg komentara unesite u polje karaktere koje vidite na slici.
Image CAPTCHA
Unesite karaktere prikazane na slici.