Projektori koji menjaju vaš doživljaj fizičkog prostora

Ljubiteljima naučno-fantastičnih filmova dobro su poznate scene u nekim od naslova, kao što su Ratova zvezda, Totalni opoziv ili Šesti dan, u kojima glavni likovi uz pomoć holograma na snalažljiv način nalaze izlaz iz opasnih situacija, razgovaraju sa udaljenim prijateljima ili uživaju u virtualnom društvu. Iako se namena "proširenih projektora (augmented projectors)" koje kompanija Microsoft razvija razlikuje od one koje smo viđali u filmovima, nema sumnje da će ovi projektori za koje se koristi već postojeća tehnologija naći vrlo korisnu primenu u stvarnom životu, i približiti nas za jedan korak mogućnostima koje smo videli u naučno-fantastičnim filmovima.

Prototip projektora je delo Microsoftove istraživačke laboratorije u Kembridžu u Engleskoj. Jedan od tvoraca ove tehnologije, Steve Clayton, došao je na ovu ideju dok je kupovao nameštaj, i pitao se da li će jednog dana moći da projektuje policu za knjige u svoju dnevnu sobu da bi video kako će izgledati.

Za "proširenje" zatvorenog prostora sa digitalnim sadržajem koriste se interaktivni ručni projektori koji mogu da razaznaju okruženje u kome se nalaze. Ručni projektor sa kamerom omogućuje korisniku interakciju sa sadržajem koji se projektuje, tako što uz pomoć senke koja pada na projektovanu sliku možete upravljati prikazom sadržaja. Tako uz pomoć senke možete izabrati ikonicu na ekranu ili se kretati kroz projektovani dokument.

Sobni projektor je drugi prototip koji detektuje osvetljenje u sobi u kojoj je postavljen, i koristi se u kombinaciji sa prethodno opisanim projektorom. Ovaj sobni projektor uz pomoć ugrađenih kamera prati apsolutnu poziciju ručnog projektora, i generiše podatke u realnom vremenu o dubini prostorije u kojoj se nalazi, i zatim koristi ove podatke za kreiranje virtualne verzije okruženja. Pošto sobni projektori prate poziciju ručnog projektora, oblast na koju ovaj ručni projektor stvara sliku se precizno prikazuje u virtualnom okruženju. Ovo omogućava postavljanje virtualnih slika unutar virtualnog okruženja i njihovo prikazivanje u stvarnoj sobi, pri čemu se ručni projektor koristi poput virtualne baterijske lampe.

Uz pomoć projektora sa kamerom mogu se detektovati senke koristeći ugrađenu infracrvenu kameru, tako se na primer, prstom može crtati stvaranjem senke na mestu gde je projektor usmeren, i ovaj dinamični sadržaj može biti fiksiran za bilo koju površinu unutar scene. Takođe je moguće pratiti ruke korisnika uz pomoć podataka generisanih od strane kamera za dubinu prostora, i tako na primer, kada infracrvena kamera detektuje pokret prstohvatom, korisnik može crtati direktno u vazduhu a rezultat se prikazuje unutar virtualnog okruženja.

Uz pomoć ovih projektora, u stvarnom svetu pomoću vaše senke možete uticati na virtuelne objekte koje prikazuje ručni projektor i odmah videti povratnu reakciju na slici koja se projektuje, iako je objekat izvan vašeg dometa.

Za kreiranje 3D mape okruženja kao i 3D objekata od predmeta u prostoru koristi se SLAM projektor. Ako je virtualni sadržaj povezan sa modelom, on se može iscrtati u stvarnom svetu uz pomoć ručnog projektora, i takođe je moguće praviti digitalne kopije stvarnih objekata, koje se zatim prateći ruke korisnika mogu postaviti na neko drugo mesto u prostoriji. Zahvaljujući ovom sistemu koji kao i sobni projektor uzima u obzir geometriju objekata u prostoru, moguće je vršiti različite simulacije fizike čestica koje se projektuju u stvarnom svetu pomoću ručnog projektora.

Iako se trenutno ova tehnologija može iskoristiti samo za neku prezentaciju, i ne deluje naročito praktično zbog nekoliko projektora koji je čine i njihove veličine, zamislite ovu tehnologiju proizvedenu u mnogo manjim dimenzijama tako da nam može stati u džep, i sa mogućnošću projektovanja slike u visokoj definiciji.

Iako je potrošačka primena ove tehnologije još uvek daleko, lako je zamisliti nekoliko interesantnih načina na koje se može primeniti. Tako, na primer, odlično zvuči ideja da možemo pogledati virtualni 3D model proizvoda dok kupujemo na internetu, ili da pođete u virtualnu šetnju kroz kuću koja se nalazi na drugom kraju sveta, ili sa nekim da odigramo koju partiju virtualne igre.

Pogledajte na videu ispod kako ova tehnologija trenutno izgleda:

  • Blog slika Projektori koji menjaju vaš doživljaj fizičkog prostora

Komentari

Postavite novi komentar

CAPTCHA
Radi sprečavanja automatski generisanih komentara, pre slanja vašeg komentara unesite u polje karaktere koje vidite na slici.
Image CAPTCHA
Unesite karaktere prikazane na slici.