10 neobičnih vrsta hrane. 2 deo

U prvom delu članka o neobičnoj vrsti hrane, upoznali ste se sa nekoliko namirnica ne baš primamljivog izgleda, među kojima se neke izdvajaju ukusom kada se konzumiraju u sirovom obliku, a neke daju jedinstven ukus jelima u kojima naročito uživaju gurmani. Ako spadate u avanturiste kada je hrana u pitanju, imate jak stomak ili samo želite da 'nahranite' radoznalost o specijalitetima koje možete probati ako putujete na neku egzotičnu destinaciju, nastavite da čitate, jer ako na hranu predstavljena u prvom delu članka gledamo kao na predjelo, u ovom članku sledi glavno jelo sa izborom od 10 novih "delikatesa".

 

1. Sannakji (Živi oktopod)

Pored toga što ovo jelo može biti rizično po vaš život, živi oktopod nije jelo za probirljive ili one sa osetljivim stomakom. Živi oktopod se služi u Korejskim restoranima tako što se prethodno raseče i zatim se začini sa susamovim uljem i pospe susamom. Međutim, treba biti pažljiv prilikom konzumiranja ovog jela jer su hvataljke na pipcima oktopoda još uvek aktivne, zbog čega se progutani komadi ovih pipaka mogu zalepiti za usta ili grlo što može biti opasno, naročito ako ste pod dejstvom alkohola. Zalogaji oktopoda se moraju dobro sažvakati kako se ne bi zalepili za grlo, međutim nekim ljudima se sviđa osećaj migoljenja ovih pipaka dok ih gutaju, i zato ne sažvaću zalogaje do kraja. Za one koji prvi put probaju ovo jelo savetuje se da pre gutanja dobro sažvaću zalogaje.

 

2. Casu Marzu (Truli sir)

Ako ste ljubitelj sireva sigurno ste probali različite vrste ovog mlečnog proizvoda, Međutim ako ste otvoreni za nove ukuse, a buđavi sir više nije novost za vas, sledeći korak u otkrivanju novih ukusa sireva, jeste truli sir. Iako naziv i izgled ovog sira izazivaju odbojnost i ne otvaraju apetit, i svakako ukazuju na to da ovaj sir ne treba jesti, postoji veći razlog (ili posledica) zbog čega je ovaj sir poznat. Casu Marzu je tradicionalni Sardinijski sir izveden iz sira Pecorino koji se pravi od ovčjeg mleka, i poznat je po tome što sadrži žive larve muve sirare. Ovim larvama se sa namerom dopušta da se razviju u siru, jer omogućavaju napredni nivo fermentacije i razlažu masti iz sira. Tekstura ovog sira zatim postaje veoma mekana i sadrži malu količinu tečnosti. Larve mogu biti dužine do 8mm i izgledaju kao providni beli crvi, a kada se uznemire, ove larve se mogu odbaciti do daljine od 15cm. Neki ljudi konzumiraju ovaj sir zajedno sa larvama, međutim treba biti pažljiv, jer ako se pojedu žive, ove larve mogu proći sistem za varenje (želudačna kiselina ih obično ne ubija) i uzrokovati stomačne probleme.

 

3. Pržene tarantule

Sigurno je da treba izbegavati bilo kakvu vrstu kontakta sa ovim velikim crnim paukovima, ali ako vaše turističko putovanje obuhvata, Kambodžu i posetu gradu Skuon, u slučaju da ogladnite i želite da nešto prezalogajite između obroka, vaš najbolji izbor su defnitivno pržene tarantule koje su popularna atrakcija za turiste koji prolaze kroz ovaj grad. Ukus ovih prženih tarantula je opisan kao monoton, nešto poput prelaza između piletine i bakalara, sa kontrastom u teksturi od hrskave spoljašnjosti do mekane sredine. Noge sadrže malo mesa, dok se unutar glave i tela nalazi "ukusno belo meso". Mnogi ne uživaju u ukusu trbuha ovih pauka, u kome se nalazi pasta braon boje koja se sastoji od organa, jmogućih ajašca, i nečistoća. Neki ove paukove smatraju delikatesom dok drugi preporučuje da ih ne treba jesti.

 

4. Supa od ptičjeg gnezda

Za one koji vole da obrok započnu sa ukusnom supom ili čorbom, ako posetite Kinu, supa od ptičjeg gnezda je vrsta tamošnjeg delikatesa koji možete naručiti u nekim od elitnijih restorana. Glavni sastojak ove supe jeste ptičje gnezdo, ali u njoj nećete naći nijednu grančicu, jer se ne koriste gnezda od bilo koje ptice. Ovo jestivo gnezdo prave samo određene vrste Čiopa, ptice koje za pravljenje gnezda koriste svoju pljuvačku. Gnezda od ovih ptica se svrstavaju među najskupljim životinjskim proizvodima koje konzumiraju ljudi, i koriste se u Kineskoj kuhinji preko 400 godina, najčešće za pravljanje supe kojoj daju jedinstvenu teksturu. Najčešće se upotrebljavaju bela i crvena gnezda, pri čemu kilogram belih gnezda može koštati do 2000 dolara, dok kilogram crvenih gnezda dostiže vrednost i do 10000 dolara, tako da vas u Hongkongu porcija supa od ovih gnezda može koštati od 30 do 100 dolara. Ova gnezda su bogata hranljivim sastojcima, sadrže visok nivo kalcijuma, gvožđa, kalijuma i magnezijuma, i tradicionalno se veruje da imaju lekovita dejstva, pri čemu pomažu varenju, podižu libido, poboljšavaju glas, ublažavaju astmu, poboljšavaju koncetraciju, i jačaju imuni sistem.

 

 

5. Fugu riba

Riba koju sigurno ne možete naručiti u svakom restoranu i koju treba jesti na sopstveni rizik, mada pored toliko ukusnih vrsta riba, koje su bezopasne po vas život (ako pažljivo izdvajate koščice), i morskih plodova, nema razloga rizikovati sa ovom ribom. Fugu riba može biti smrtonosno otrovna zato što sadrži tetrodotoksin, otrov koji deluje tako što parališe mišiće pri čemu žrtva ostaje potpuno svesna, i za koji ne postoji protivotrov. Žrtva gubi sposobnost disanja i na kraju umire od gušenja. Ovaj otrov se nalazi u organima ribe, naročito u jetri, ovarijama i koži. Priprema ove ribe u restoranima je strogo kontrolisana zakonom u Japanu i drugim zemljama. Samo kvalifikovanim kuvarima koji su prošli kroz rigorozan trening je dozvoljeno spremanje ove ribe, pri čemu se pažljivo mora pripremiti kako bi se ukloniti toksični delovi, i izbeglo dospevanje ovog otrova u meso. Neki smatraju da je jetra ove ribe njen najukusniji deo, ali je i takođe najotrovniji. Cena porcije ove ribe košta oko 50 dolara, dok pun obrok koji se sastoji iz osam posluženja, može stajati od 100 do 200 dolara, pa čak i više.

 

6. Hákari (Fermentisana ajkula)

Iako nakon duge pripreme ovog Islandskog jela dobijeni rezultat i ne izgleda tako loše kada se servira, na iznenađenje koje ovo jelo predstavlja za čula ukusa i mirisa treba se prethodno pripremiti, jer nije za osobe koje o jelu prvo sude po mirisu, ili za one sa slabim stomakom. Ovaj delikates se priprema od Grenlandske ajkule tako što se obezglavljena i očišćena ajkula zakopa u plitku rupu u zemlji i tamo odstoji od šest do 12 nedelja. Na ovaj način se tečnosti ajkule istisnu iz tela. Nakon ovog perioda ajkula se poprečno iseče i okači da se suši nekoliko meseci. Kada je završena priprema, ajkula se iseče na kockice i tako služi. Fermentisana ajkula ima naročito izražen miris amonijaka, koji znatno nadmašuje izrazitost ukusa, zbog čega izaziva mučninu u stomaku kod onih koji po prvi put probaju ovo jelo. Koriste se dve varijante mesa ove ajkule; meso sa stomaka ajkule koje je žilavije i ima crvenkastu boju, i meso sa tela ajkule koje je mekše i ima belu boju.

 

7. Ti-Hoeh-Koe (Kolač od svinjske krvi)

Izgled ovog Tajvanskog specijaliteta privukao bi pažnju mnogih turista koji žele da prezalogaje nešto između obroka, ali jedan od glavnih sastojaka od koga je ovaj kolač napravljen, sigurno bi odvratio one probirljive u vezi hrane. Ova Tajvanska varijanta brze hrane pravi se od svinjske krvi i kuvanog ili prženog slatkog pirinča, zatim se prekrije slojem kikirikija u prahu i usitnjenim listovima korijandera. Kolač od svinjske krvi služi se na štapiću i veoma je popularan na Tajvanu, gde se prodaje na lokalnim noćnim pijacama.

 

8. Prženi svileni crvi

Opšte je poznato da se svila dobija iz čaura larvi svilene bube, ali malo ko zna da su ove larve jestive. Ovi krupni i mesnati crvi su veoma popularan oblik brze hrane u Koreji, Vijetnamu i Kini, gde se mogu naručiti u restoranu ili se mogu kupiti kod uličnih prodavaca. Kada se skuvaju ili ispeku sa začinima, izgledaju mnogo bolje nego u svom sirovom, tj. živom stanju, ali se ipak treba navići na pun tanjir ovih larvi i spremiti za prvi zalogaj. Za one koji su probali pržene svilene crve, najviše im je smetao miris koji podseća na spaljenu kosu, dok je ukus bio nedefinisan. Međutim, insekti mogu biti dobar izvor proteina, i takođe, vitamina, minerala i masti, a svileni crvi su kao izvor proteina takođe predloženi za uzgajanje od strane astronauta na dugačkim misijama.

 

9. Prženo cveće

Na Tajlandu kod uličnih prodavaca za tezgama sa hranom možete pronaći raznovrsna jela od kojih neka sadrže sastojke koji se u mnogim delovima sveta odbacuju, kao i brzu hranu načinjenu od različitih vrsta gmižućih stvorenja, pečenih, prženih, ili skuvanih. U slučaju da ste vegetarijanac sa egzotičnim ukusom ili samo želite da probate nešto novo ili neobično, što ne uključuje prethodno pomenutu hranu sa tezgi, na Tajladnu postoji pravo mesto za vas. U mestu Nakhon Pathom nedaleko od Bangkoka nalazi se odmaralište Rose Garden, gde ljubitelji cveća mogu uživati ne samo u prizoru mnogobrojnih bašta sa cvećem, već i u ukusu posebno uzgajanih, i na poseban način pripremljenih crvenih i ljubičastih orhideja, iksora, bugenvileja i ruža.

 

10. Maktak (Kitova mast)

Još jedno neobično jelo koje se sigurno ne može probati svuda u svetu, ali i malo kome bi nedostajalo, jer je ovo jelo načinjeno od kože i masti kita, u čijem sirovom obliku obično uživaju Inuiti (Eskimi). Ovo jelo se takođe može spremiti na više načina, tako što se iseče na kockice, pohuje, posluži sa soja sosom, i ponekada se stavlja u turšiju. Maktak je takođe dobar izvor vitamina C.

 

 • Blog slika 10 neobičnih vrsta hrane. 2 deo
 • Blog slika 10 neobičnih vrsta hrane. 2 deo
 • Blog slika 10 neobičnih vrsta hrane. 2 deo
 • Blog slika 10 neobičnih vrsta hrane. 2 deo
 • Blog slika 10 neobičnih vrsta hrane. 2 deo
 • Blog slika 10 neobičnih vrsta hrane. 2 deo
 • Blog slika 10 neobičnih vrsta hrane. 2 deo
 • Blog slika 10 neobičnih vrsta hrane. 2 deo
 • Blog slika 10 neobičnih vrsta hrane. 2 deo
 • Blog slika 10 neobičnih vrsta hrane. 2 deo
 • Blog slika 10 neobičnih vrsta hrane. 2 deo

Komentari

stvarno treba biti hrabar i probati

Postavite novi komentar

CAPTCHA
Radi sprečavanja automatski generisanih komentara, pre slanja vašeg komentara unesite u polje karaktere koje vidite na slici.
Image CAPTCHA
Unesite karaktere prikazane na slici.