Tajne telomera o vašem životu

Ukoliko ignorišete sva ona upozorenja od strane lekara o tome kako određene životne navike poput pušenja i neredovnog vežbanja negativno utiču na vaše zdravlje, da li bi promenili mišljenje kada bi postojao test koji bi vam pokazao koliko dugo ćete živeti i dokazao da nezdrave životne navike smanjuju vaš životni vek.


Dve grupe istaknutih istraživača osnovali su kompanije koje pružaju test krvi na osnovu koga je moguće izmeriti dužinu telomera kod ljudi. Telomeri su zaštitne kape na krajevima hromozoma, slično plastičnim vrhovi na krajevima pertli koji sprečavaju da se pertle iskrzaju. Kad god se hromozomi-skladišta naših gena-umnožavaju tokom pripreme za deobu ćelija, njihovi telomeri se skraćuju. To skraćivanje navelo je mnoge naučnike da na dužinu telomera gledaju kao na pokazatelj biološkog starenja, "molekularnog" sata koji otkucava životni vek ćelije, i takođe kao pokazatelj opšteg zdravlja. Studije u kojima je vršeno poređenje  belih krvnih zrnaca među grupama dobrovoljaca pokazale su različite odnose između dužine telomera i životnog stila.


Oni koji redovno vežbaju imaju duže telomere od onih koji nevežbaju. Ljudi koji smatraju da su pod velikim stresom imaju kraće telomere od onih koji smatraju da su pod manjim stresom. Takođe, postoji međuzavisnot određenih bolesti kao što su kardiovaskularne, gojaznost, Alchajmerova bolest, i telomera.


María A. Blasco koja je na čelu grupe Telomeri i Telomeraza, na španskom Nacionalnom istraživačkom centru za rak, i suosnivač kompanije Life Length,  navodi da "znajući da li su naši telomeri normalne dužine ili ne za dato vremensko doba, daje nam indikaciju našeg zdravstvenog stanja i naše fiziološke starosti i pre nego što dođe do bolesti". Pionir u istraživanju Telomera Calvin B. Harley,  suosnivač kompanije Telome Health, smatra da je dužina Telomera "verovatno najbolje pojedinačni merilo naše celokupne genetike, prethodnog načina života i okruženja kojem smo izloženi".


Kompanije će istraživačkim centrima i kompanijama koje proučavaju ulogu telomera u starenju i bolestima, nuditi testove kojima se meri dužina telomera; za opštu javnost ovi testove mogu biti dostupni na jesen putem doktora i laboratorija.


Kompanija Life Length planira da lansira testove u 2012-oj godini po ceni od 700 dolara po osobi u Britaniji, međutim u kompaniji veruju da će cena brzo padati zbog velike potražnje.


Mnogi eksperti za telomere dovode u pitanje vrednost ovih testove za pojedince jer smatraju da još uvek nije definisano šta se smatra normalnim a šta ne, bilo da su dugi ili kratki telomeri. Ovi podaci  ne predstavljaju dijagnozu ili prognozu, ali mogu biti dovoljni da pomognu ljudima da promene životni stil što se tiče dijete, vežbanja i stresa.


Zamislite osiguravajuće kompanije koje bi ovaj test uzimale zdravo za gotovo i smatrale ga neophodnim?

 

  • Blog slika Tajne telomera o vašem životu

Komentari

Postavite novi komentar

CAPTCHA
Radi sprečavanja automatski generisanih komentara, pre slanja vašeg komentara unesite u polje karaktere koje vidite na slici.
Image CAPTCHA
Unesite karaktere prikazane na slici.