14 tajni prodavnica sa prehrambenim proizvodima

Koliko puta ste otišli u prodavnicu i vratili se iz iste sa više kupljenih proizvoda nego što ste planirali, ili ste se možda zapitali dok kupujete, koliko su korpe ili kolica za kupovinu zaista čista pre nego što stavite hranu u njih, ili zašto je raspored polica i proizvoda u prodavnicama baš takav kakav jeste? Iz sledećih 14 tajni prodavnica sa prehrambenim proizvodima možete saznati na šta da obratite pažnju prilikom kupovine, dobiti kratak odgovor na neka od prethodnih pitanja, ili pomoć da koliko-toliko uštedite.

1. Kolica za kupovinu nisu čista

Kolica iz prodavnica imaju više klica nego javni toaleti. Studija Univerziteta u Arizoni 2007. godine otkrila je da, "kolica za kupovinu imaju više pljuvačke, bakterija, čak i fekalnih materija na njima, od liftova, telefonskih govornica, čak i javnih toaleta". Zato smanjite direktan kontakt sa kolicima za kupovinu, i ako morate da koristite jedna, operite ruke pre nego što dodirnete svežu hranu.

2. Vaša deca se mogu razboleti (ili mogu zaraziti druge)

Ako hoćete da povedete decu sa vama u prodavnicu, razmislite o tome da kupite prekrivač za kolica za kupovinu kako bi ih izolovali od klica i bakterija. Možda zvuči smešno, ali deca sa slabijim imunim sistemom su još podložnija infekciji. Dodatno, deca mogu preneti svoje klice na kolica za kupovinu i zaraziti druge.

3. Do zdrave hrane je teško doći

Prodavnice sa namirnicama žele da kupujete brzu hranu, i zato postavljaju zdraviju hranu na mestima do kojih se teže dolazi. Hrana koja je najupadljivija - obično su to slatkiši i drugi šarenoliki proizvodi koji su loši po vas-obično je smeštena na uočljivim lokacijama, sa prednje strane svakog prolaza ili u nivou očiju. Ali ovo pravilo je prisutno na svim odeljenjima u prodavnici. Ako na primer želite pastu od punog zrna, obično je potrebno da pretražujete kroz nekoliko manje zdravih varijanti koje su postavljene ispred.

4. Raspored u prodavnicama dizajniran je tako da vas navede da kupite još

Jeste li se ikada zapitali zašto se mleko u većini prodavnica nalazi što je dalje moguće od ulaza u prodavnicu? Supermarketi se nadaju da će navesti mušterije da kupe i druge proizvode na putu do proizvoda koji im zaista treba. Zato se peciva i meso obično nalaze daleko od ulaza, takođe. Ako ne želite da dodate neplanirane proizvode na vašu listu za kupovinu, kupujte samo ivicama prodavnice kako vas ne bi primamio odeljak sa slatkišima.

5. Barovi sa salatom su prepuni klica

Barovi sa salatom u prodavnicama prehrambenih proizvoda su mesta prošarana zarazama. Ipak, potrošači kupuju na tim odeljcima svake nedelje, bakterije poput ešerihije koli i salmonele su česti stanovnici ovih mesta sa visokim prometom.

6. Rizično meso

Nažalost, i zapakovana hrana nosi sa sobom određen rizik. U 2006. godini Dateline reporteri koristili su skrivenu kameru i otkrili proizvode od mesa koji su nedeljama stari i još uvek su se nalazili na policama. Čak su videli i voćne mušice kako se gnezde na proizvodu. U jednom Azijskom lancu prodavnica u Hjustonu, pacovi su pregrizli pakovanje proizvoda, za sobom ostavljajući "otpad".

7. Zagađeno voće

Verovatno ste čuli ranije, ali uvek trebate oprati voće i povrće nakon kupovine, jer mogu biti prekriveni pesticidima. Same breskve na njima mogu imati kombinaciju od pedeset i tri pesticida, dok jabuke (koje su navodno prirodni lek za sve) imaju do pedeset različitih pesticida. Takođe pesticidi se mogu naći i u voćnim napitcima.

8. Uvek gledajte rok upotrebe ali ga ne prihvatajte zdravo za gotovo

Koliko je tačno da jaja i druga kvarljiva roba mogu biti dobri nedeljama nakon isteka roka ostaje diskutabilno. Iako su ovo sigurno dobre vesti za potrošače, uvek treba težiti kupovini svežih proizvoda. Prema Američkom odeljenju za Agrikulturu (USDA-United States Department of Agriculture) ako je rok prodaje jaja prošao, koji obično iznosi 45 dana od dana pakovanja, jaja u vašem frižideru mogu ostati dobra i tri do pet nedelja, ali USDA datum upotrebe se odnosi na kvalitet ne na bezbednost, i ova agencija ne preporučuje da jaja držite u frižideru duže od pet nedelja. Ali, to je u Americi, je li tako. Rok prodaje jeste bitan, tako da, ako kupujete meso u prodavnicama na kome rok prodaje važi još tri ili četiri dana, budite pažljivi, meso može kraće vreme ostati dobro u vašem frižideru nego u velikim frižiderima u supermarketima.

Takođe iz ličnog iskustva znam, a verovatno i većina vas koji čitate ovaj članak, da ne treba uvek izabrati prvi artikl koji je izložen pogledima na polici u prodavnici, naročito ako se radi o mlečnim proizvodima. Prodavnice imaju običaj da one proizvode kojima uskoro ističe rok upotrebe stave ispred istih proizvoda koji su svežiji i imaju duži rok trajanja, kako bi ostvarile veću prodaju i izbegle dodatne troškove zbog neprodatih proizvoda ili pravilnog odlaganja proizvoda kojima je istekao rok trajanja.

9. Opasnosti uvozne hrane

Približno 15 odsto od sve prodate hrane u Americi otpada na uvoznu hranu. Ipak, od 2007. godine, manje od 2 odsto uvozne hrane je propisno pregledano na rizike po zdravlje, što znači da mnogo hrane prolazi nepregledano. Ako imate više od 10 artikla u vašoj korpi, postoje šanse da barem jedan od njih nije prošao odgovarajuću inspekciju. Ovo naravno važi za Ameriku. Nadamo se da je kod nas situacija mnogo bolja, i da nema ovakvih propusta. Amerika je ipak veliko tržište.

10. Hrana koja je unapred pripremljena šteti vašem novčaniku

Ako kupujete u velikim prodavnicama sigurno ste primetili izložene kriške lubenice ili dinje, povrće koje je odmah spremno za kuvanje ili već pripremljene salate. Takođe za tezgom gde se prodaje meso, mogu se naći unapred pripremljeni odresci ili pileće meso u marinatu, proizvodi od mlevenog mesa, odmah spremni za pečenje. Sigurno je da već isečena ili marinirana hrana oduzima dosta manje vremena prilikom naknadnog pripremanja jela, ali takođe ova dodatna usluga utiče i na konačnu cenu koja može biti znatno veća od verzije iste hrane koju je prethodno potrebno da očistite, isečete ili oblikujete.

11. Ništa nije baš onako kao što se predstavlja ili izgleda da jeste

Peciva koja kupujete u prodavnici naročito ako se nalaze u zatvorenoj ambalaži možda i nisu tako sveža kao što na njoj piše. Takođe integralni ili hleb od punog zrna možda i nije u potpunosti napravljen od integralnih žitarica. Artikli koji predstavljaju dobar pazar možda i nisu toliko isplativi. Čitajte sastojke na ambalaži proizvoda, naučite da dodirom osetite koliko su voće ili peciva zaista sveži i uporedite cene u različitim prodavnicama pre nego što vas namame da kupite proizvode na sniženju. Takođe proverite jedinične cene (prodajna cena obračunata po jedinici mere) koje bolje predstavljaju realne cene artikala.

12. Konzervirana hrana nije uvek i zdrava

Konzervirana hrana kao i flaširani proizvodi sadrže opasne količine Bisfenola A (koji je bolje poznat kao BPA), organsko jedinjenje koje se nalazi u plastici. BPA se koristi za oblaganje unutrašnjosti konzervi i flaša, ali takođe se ponaša kao hormon, i u velikim količinama vezuje se za rak grudi, testisa i ovarija. Prema izveštaju iz 2007. godine od strane Radne grupe za zaštitu životne sredine (Environmental Working Group), bebi formule i pileće supe svrstavaju se među proizvode sa najvećim BPA sadržajem. Neke od kompanija su od tada počele sa proizvodnjom flaša i ambalaže koje ne sadrže BPA.

13. Sokovi iz limenki su takođe rizični

BPA se takođe nalazi i u limenkama sokova. Ali to nije jedino što možete naći u njima. Postoji slučaj mušterije koja je otvorila svoju Pepsi limenku, popila malo iz nje, i počela da krklja. Kada je ispraznio limenku u sudoperu, primetio je nešto teško zaglavljeno unutra. Ispostavilo se da je to mrtva žaba. Poruka priče: Nemojte prebrzo da pijete vaše piće.

Za napomenu, takođe nije loša ideja da obrišete gornji deo limenke pre nego što iz nje pijete. Zato što je gornji deo limenke izložen u fabrikama, supermarketima, automatima za sokove i ko zna čemu sve još, obično sakuplja prašinu, prljavštinu i mnogo gore ("otpad" pacova ili miševa).

14. Neobični ljudi koji kupuju u prodavnicama

Iako neki od pomenutih rizika zvuče strašno, budite pažljivi i sa vašim kolegama potrošačima, jer u prodavnicama može doći i do nekih neobičnih sukoba sa njima. Uzmite za primer, dete koje je njegova baba povela u kupovinu. Dečak je počeo da zadirkuje "majmuna pomoćnika", čoveka koji je tada bio u kolicima za nepokretne i došao u prodavnicu sa majmunom. Majmun ovo nije mnogo trpeo i na kraju je napao dečaka. Iako u prodavnicama možda nećete sresti ljude kojima životinje prave društvo ili pomažu dok pazare, dobro je pripremiti se za "susrete sa neobičnim ljudima" dok kupujete, ali uvek treba obratiti pažnju na ono što kupujete.

  • Blog slika 14 tajni prodavnica sa prehrambenim proizvodima

Komentari

Postavite novi komentar

CAPTCHA
Radi sprečavanja automatski generisanih komentara, pre slanja vašeg komentara unesite u polje karaktere koje vidite na slici.
Image CAPTCHA
Unesite karaktere prikazane na slici.