Minijaturna staklena sočiva za novu generaciju pametnih telefona

Davno su prošli dani kada su mobilne telefone mogli da priušte samo privilegovani pojedninci. Zahvaljujući ogromnom potencijalu koji nose sa sobom, mobilni telefoni su postali cenovno dostupniji, mobilniji i jednostavniji za upotrebu, tako da više ne predstavljaju skupocene rogobatne uređaje koji su samo omogućavali pozive i zahtevali pakovanje baterija uz njih. Kako su postajali pristupačniji tako je tehnologija napredovala, tako da sa svakom novom generacijom, ovi uređaji su dobijali nove hardverske ili softverske mogućnosti.

Mobilni telefoni sada podržavaju gledanje videa u visokoj definiciji, pritup internetu, igranje igrica, skladište gigabajte podataka i mogu danima da rade sa jednim punjenjem baterije. Jedan od potencijalnih dodataka mobilnim telefonima novije generacije jeste modul projektora. Ovaj modul omogućiće mobilnim telefonima da projektuju video na zid, pri čemu će slika koju projektuju biti dijagonale jednake onoj na HD televizorima od 60 inča, a možda i veća.

Faktori koji sprečavaju da se jedan ovakav modul nađe u mobilnim telefonima jesu veličina, napajanje i toplota. Trenutno su komponente projektora prevelike, troše dosta energije i generišu veliku toplotu, što ih čini nepodesnim za ugradnju u malo i skučeno kućište mobilnih telefona.

Kompanija Alps Electric nastoji da reši navedene ograničavajuće faktore, i nedavno je objavila najmanje asferično stakleno sočivo na svetu, čije su dimenzije samo 1mm x 1mm. Takva sočiva koriste se u mrežama za komunikaciju visokog kapaciteta. Staklena sočiva se koriste u optičkoj komunikaciji za prenos svetlosnih signala ka optičkim vlaknima, ali ta ista sočiva su takođe idealna za upotrebu u projektorima.

Najnovija asferična sočiva gore pomenute kompanije iz serije FLGS3, ne samo da su neverovatno mala, već takođe imaju visoku efikasnost sprezanja (mera efikasnosti prenosa svetlosti) od 73% za razliku od prethodnih 68%. Ovo znači da je potrebno manje svetlosti da bi se postigao isti nivo osvetljenosti. Manje svetla znači i manju potrošnju energije i manje toplote.

Koristi od novih sočiva jesu da, projektori koji staju na dlan više neće trebati Peltierov element - metalna komponenta koja pomaže u odvođenju toplote - zbog čega će biti manji i jeftiniji. Ušteda u energiji takođe znači da će projektor moći duže da se koristi sa samo jednim punjenjem baterije.

Iako prednosti koje donose nova sočiva ne budu dovoljne za njihovu ugradnju u pametne mobilne telefone, sigurno će doprineti pojavi novih i manjih namenskih projektora koji staju u dlan.

Kompanija koja je razvila ova sočiva već je počela sa njihovom proizvodnjom i veruje da će sočiva naći primenu u potrošačkim uređajima do kraja 2011. godine.

  • Blog slika Minijaturna staklena sočiva za novu generaciju pametnih telefona
  • Blog slika Minijaturna staklena sočiva za novu generaciju pametnih telefona

Komentari

Postavite novi komentar

CAPTCHA
Radi sprečavanja automatski generisanih komentara, pre slanja vašeg komentara unesite u polje karaktere koje vidite na slici.
Image CAPTCHA
Unesite karaktere prikazane na slici.