LED pristup internetu

Ako ste se umorili od razvlačenja kablova u kući kako bi svim računarima omogućili kvalitetan pristup internetu, ne želite da se zamarate sigurnosnim parametrima vaše bežične mreže ili jednostavno nemate dovoljno poverenja u postojeću bežičnu tehnologiju za pristup internetu, rešenje se možda nalazi u vašoj neposrednoj blizini dok čitate ovaj blog.

Nemački naučnici na Fraunhofer institutu za telekomunikacije u Berlinu, pronašli su rešenje koje uklanja nedostatke načina na koji danas pristupamo internetu, upotrebom LED osvetljenja. Koristeći pristupačne LED sijalice, naučnici su uspeli da stvore bežičnu mrežu koja omogućuje protok od 800Mbps (megabita u sekundi). Sa pokrivenošću od oko 10 kvadratnih metara, LED osvetljenje postavljeno je duž tavanice i treperi (uključuje se i isključuje) velikom brzinom kako bi prenelo informacije u jedinicama i nulama. Svetlo treperi tolikom brzinom da je ovaj neprekidan niz gašenja i paljenja svetla što omogućuje prenos informacija, nevidljiv za ljudsko oko.

Ovaj signal može pokupiti prijemnik koji se nalazi bilo gde u radijusu pokrivenosti. Jednostavna foto dioda na prenosivom računaru se ponaša kao prijemnik. Ova dioda absorbuje svetlost, koja se zatim dekodira i prevodi u signale koje računar razume.

Sve što je potrebno za prenos podataka koristeći LED osvetljenje, jeste mikročip koji se ugrađuje u LED sijalice i pretvara ih u pristupačnu ultrabrzu bežičnu mrežu. Upotreba LED sijalica kako bi se prenele informacije svrstava se u VLC (Visible Light Communication-komunikacija vidljivom svetlošću) klasu uređaja koji komuniciraju uz pomoć vidljive svetlosti. Prenos informacija putem LED sijalica može se pokazati neprocenjivom na mestima poput bolnica ili u avionima gde se današnje bežične mreže ne mogu koristiti.

Međutim, ova tehnologija ima svojih nedostataka. Vidljiva svetlost poput ove koje odaju LED sijalice ne može da prolazi kroz zidove i lako se blokira (npr. kada neko stane ispred izvora svetlosti), ipak odlično zvuči mogućnost da zahvaljujući LED osvetljenju nedostupan internet postane stvar prošlosti.

 

  • Blog slika LED pristup internetu

Komentari

Postavite novi komentar

CAPTCHA
Radi sprečavanja automatski generisanih komentara, pre slanja vašeg komentara unesite u polje karaktere koje vidite na slici.
Image CAPTCHA
Unesite karaktere prikazane na slici.