Mint. Robot koji automatizuje brigu o podovima.

Robot Mint kompanije Evolution Robotics je jedan od mnogih primera moderne tehnologije koji ljudima olakšavaju obavljenje svakodnevnih poslova. U ovom slučaju to je briga o podovima. Mint automatizuje ovaj posao i zahteva vrlo malo intervencije sa vaše strane.

Mint koristi NorthStar navigacioni sistem koji radi kao unutrašnji GPS (sistem za pozicioniranje) i pomoću NorthStar kocke emituje signal koji Mint koristi da odredi svoju lokaciju. Na osnovu toga Mint pravi mapu oblasti koju čisti, označavajući zidove i prepreke i zaobilazi ih kada naiđe na njih.

Mint započinje čišćenjem otvorenih oblasti i metodično se kreće napred i nazad preko poda. Mint zatim nastavlja sa graničnim čišćenjem duž ivica nameštaja i zidova radi kompletnog čišćenja. Kada završi sa čišćenjem, Mint se vraća na svoje početno mesto i parkira sebe da bi tačno znali gde ćete ga pronaći.

Pomoću ugrađenih senzora Mint zna da uspori pre nego što udari u zid ili nameštaj, detektuje oblasti koje su previše niske da bi se provukao i izbegava oblasti sa tepihom i pad niz stepenice.

Mint je u stanju da čisti do 3 sata sa jednim punjenjem baterija dok za čišćenje može da koristi krpe za jednokratnu upotrebu kao i krpe sa mikrovlaknima za suvo čišćenje i natopljene krpe a u prodaji će se pojaviti u jesen po ceni od 250 dolara.

Da li bi voleli jednog ovakvog robota u svojoj kući koji bi vam uštedeo vreme dok se vi bavite važnijim stvarima ili ste ipak staromodan tip, šta mislite o kućnim uređajima koji sa svakom generacijom postaju pametniji i olakšavaju posao ljudima i kakvu budućnost po vama donose slični uređaji?

 

  • Blog slika Mint. Robot koji automatizuje brigu o podovima.

Komentari

Postavite novi komentar

CAPTCHA
Radi sprečavanja automatski generisanih komentara, pre slanja vašeg komentara unesite u polje karaktere koje vidite na slici.
Image CAPTCHA
Unesite karaktere prikazane na slici.