Maslinovo ulje za zdraviji život na genetskoj bazi

Ishrana bogata fenolskim komponentama iz maslinovog ulja potiskuje nekoliko pro-inflamatornih gena. Istraživači koji pišu za otvoreni magazin BMC Genomics navode da ovo delimično objašnjava smanjeni rizik od kardiovaskularnih oboljenja kod ljudi koji jedu Mediteransku hranu.

Francisco Perez-Jimenez sa Univerziteta u Kordobi u Španiji, predvodio je tim istraživača koji su proučavali efekte koje doručak bogat fenolskim jedinjenjima ima na izraz gena kod 20 pacijenata sa metaboličkim sindromom, učestalo stanje koje prati povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2. Učesnici studije jeli su kontrolisani doručak, i šest nedelja pre studije morali su da izbegavaju sve lekove, vitaminske tablete i druge suplemente. Prema predvodniku straživanja, identifikovano je 98 različitih izraza gena, kada se uporedi unos ulja koje je bogato fenolima i ulja sa niskim sadržajem fenola. Potisnuto je nekoliko gena za koje se zna da su uključeni u pro-inflamatorne procese, što ukazuje da ishrana može prebaciti aktivnost ćelija imunog sistema na manje štetan inflamatorni profil, što je pokazano sa metaboličkim sindromom.

Fenoli su mikronutrijenti maslinovog ulja; sorte ekstra devičanskog ulja naročito su bogate fenolima. Predvodnik studije, Perez-Jimenez  kaže da "Ova saznanja pojačavaju vezu između inflamacije, gojaznosti i ishrane i na najnižem nivou pokazuju efekat koji ekstra devičansko ulje ima na zdravlje ljudi. Biće interesantno odrediti da li samo određena fenolska jedinjenja daju ove efekte, ili su oni posledica zajedničkog efekta ukupne fenolske frakcije."

  • Blog slika Maslinovo ulje za zdraviji život na genetskoj bazi

Komentari

Postavite novi komentar

CAPTCHA
Radi sprečavanja automatski generisanih komentara, pre slanja vašeg komentara unesite u polje karaktere koje vidite na slici.
Image CAPTCHA
Unesite karaktere prikazane na slici.