Robot uz čiju pomoć je pivo na dohvat ruke.

Kako vam se čini ideja da posedujete robota koga na dodir dugmeta možete poslati do frižidera da vam donese pivo? U slučaju da vam se u vrelim letnjim danima ne ustaje sa kauča koji se nalazi u klimatizovanoj  prostoriji da bi prošetali do frižidera po osveženje ili jednostavno ne želite da propustite solo iz pesme koju trenutno slušate iii scenu filma koji trenutno gledate, ovakav robot bi se mogao naći vrlo korisnim?

Inžinjeri iz Kalifornijske kompanije Willow Garage koja se bavi razvojem robota, modifikovali su svog PR2 humanoidnog robota da bi mu omogućili da donese pivo iz frižidera pravo do njihovog radnog stola.

Pomoću Bear Me, web aplikacije koju su napravili, korisnici mogu da odaberu pivo od nekoliko ponuđenih, tako što svoj izbor ubace u Bear Bucket (kofu sa pivom), izaberu lokaciju gde žele da im robot donese pivo i pritiskom na dugme Bear Me, pošalju robota po pivo.

Nakon toga robot prilazi frižideru, prepoznaje dršku frižidera i nakon što otvori frižider koristi svoje kamere da detektuje koje vrste piva su dostupne. Ako pivo koje ste odabrali nije dostupno, robot vas obaveštava da tog piva trenutno nema, u suprotnom robot uzima pivo koje ste izabrali, postavlja pivo u držač za flaše koji se nalazi u njegovoj osnovi i zatvara frižider.

Kada robot dođe do svoje lokacije, čeka da se ispred njega pojavi lice. Ako se vaše lice pojavi ispred njega, robot gleda direktno u vas i onda znate da je u redu da uzmete svoje pivo. Robot neće pustiti pivo ukoliko ne vidi lice.

Robot je takođe opremljen otvaračem za flaše, tako da može otvoriti pivo umesto vas u slučaju da nemate otvarač pri sebi.

U skorijoj budućnosti možda će postojati više ovakvih robota koji će obavljati svakodnevne kućne poslove umesto nas i koji će sa razvojem tehnologije verovatno koštati koliko i jedna prosečna računarska konfiguracija danas.

Da li bi voleli da imate jednog ovakvog robota u kući? Koje kućne poslove bi najviše voleli da roboti obavljaju umesto vas?

  • Blog slika Robot uz čiju pomoć je pivo na dohvat ruke.

Komentari

Postavite novi komentar

CAPTCHA
Radi sprečavanja automatski generisanih komentara, pre slanja vašeg komentara unesite u polje karaktere koje vidite na slici.
Image CAPTCHA
Unesite karaktere prikazane na slici.