Kolači koji vas ne opterećuju kalorijama.

Ako spadate u ljubitelje raznih ukusnih kolača ali nekako uspevate da odolite iskušenju da pojedete više od dva ili tri dnevno, pomislite, kako bi dobro bilo da svi ti ukusni kolači ili torte jednoga dana sadrže što manje kalorija i ne ostavljaju posledice na vašu liniji -barem ne u tolikoj meri kao danas- a opet zadržavaju svoj primamljujući ukus zbog kojeg ih toliko volite.

Naučnik Mukti Singh iz Službe za poljoprivredna istraživanja (Agricultural Research Service) koja se nalazi u gradu Peoria u državi Ilinois, radi na razvoju mešavina za kolače i glazure sa niskim sadržajem masti koristeći FANTESK-mikrokapljice ulja za kuvanje bez nezasićenih masti sa trans-izomer masnim kiselinama, koje su zatvorene u kukuruznom štirku ili žitnom brašnu. FANTESK je razvijen 1990. godine od strane hemičara (Nacionalnog centra koji se bavi istraživanja primenljivim u poljoprivredi-National Center for Agricultural Utilization Research) George Fanta i preminulog Kenneth Eskinsa.

Singovi eksperimenti pokazali su da kada se kolač sprema od mešavine koja sadrži Fantesk, ulje za kuvanje se ne mora dodavati. Zahvaljujući tome, mešavina koja sadrži Fantesk daje kolače sa niskim sadržajem masti koji imaju bolju teksturu i veću obim. Sing i hemijskim inžinjer Jeffrey Byars iz Peorie, pokazali su da glazura koja se pravi sa Fanteksom ima 50 procenata manje masti.

Iako je istraživanje za niskokalorične kolače još u toku možda je ipak zdravije biti umeren u slatkišima i možda sebe povremeno častiti sa kojim kolačem više nego spremati kolače sa dodavanjem aditiva koji obećavaju manje kalorija od tradicionalnih recepata.

Šta vi mislite o kolačima koji sadrže aditive tipa FANTESK?

  • Blog slika Kolači koji vas ne opterećuju kalorijama.

Komentari

Postavite novi komentar

CAPTCHA
Radi sprečavanja automatski generisanih komentara, pre slanja vašeg komentara unesite u polje karaktere koje vidite na slici.
Image CAPTCHA
Unesite karaktere prikazane na slici.