Emily. Čuvar plaže na daljinsku kontrolu.

Spasioci na plaži mogli bi u skorijoj budućnosti dobiti pojačanje u vidu jednog od robotizovanih uređaja koji se kreću po vodi i mogu se daljinski kontrolisati.

Emily (Emergency Integrated Lifesaving Lanyard- integrisano spasilačko uže za hitne slučajeve) je daljninski kontrolisana motorizovana naprava sa sonarnim uređajem koji skenira podvodne pokrete karakteristične za plivače u nevolji. Emily je dugačka 1,2 metra i teži 11,3 kilograma, koristi pogonski sistem sa malom pumpom sličan onom kod skutera za vodu i prekrivena je crvenim platnom sa simbolom za prvu pomoć.

Spasioci mogu pustiti uređaj u vodu sa plaže ili ga mogu baciti iz broda ili aviona, nakon čega se uređaj kreče ka odredištu pri brzini od 45 kilometara kroz čas. Kada dođe u kontakt sa plivačima može ih odvući do obale i sa jednim punjenjem baterije može preći 128 kilometara.

Emily razvija kompanija Hydronalix iz Arizone čiji direktor Anthony Mulligan kaže da je na ideju za Emily došao dok je radio na robotskom čamcu za Nacionalnu upravu za okeane i atmosferu koji bi se koristio za praćenje zdravlja morskih sisara.

"Kada sam uvideo kako je dobro radio, sinulo mi je da ako bih poslao pojas za spasavanje do davljenika, on bi stigao mnogo brže nego što osoba može da pliva"

Trenutno uređaj patrolira Zuma plažom duž autoputa pacifičke obale u Malibuu i uskoro će se kretati obalama San Diega. Emily takođe poseduje zvučnike, tako da spasioci sa plaže koji upravljaju njome mogu davati instrukcije osobama koje spasava. Potpuno autonomna verzija Emily biće dostupna do 2011 godina po ceni od 3,500 dolara.

 


  • Blog slika Emily. Čuvar plaže na daljinsku kontrolu.

Komentari

Postavite novi komentar

CAPTCHA
Radi sprečavanja automatski generisanih komentara, pre slanja vašeg komentara unesite u polje karaktere koje vidite na slici.
Image CAPTCHA
Unesite karaktere prikazane na slici.