Alergije kao posledica prekomerne higijene.

Alergije su postale rasprostranjene u razvijenim zemljama: polenska groznica, ekcem, osip i astma sve više preovlađuju. Razlog ovome? Prema Dr. Guy Delespesse, profesoru na Medicinskom fakultetu, Univerziteta u Montrealu, prekomerna čistoća je glavni krivac.

Alergije mogu bti nasledne, mogu biti izazvane od zagađenje vazduha, obrađene hrane, stresa, upotrebe duvana i td. Ipak, naše ograničeno izlaganje bakterijama zabrinjava Dr. Delespesse, koji je takođe direktor Laboratorije za istraživanje alergija na bolničkom centru Univerzitetu u Montrealu.

"Postoji inverzan odnos između nivoa higijene i učestalosti alergija i autoimunih bolesti," kaže Dr. Delespesse. "Što je okruženje u kojem dete živi sterilnije, veći je rizik da će on ili ona razviti problem sa alergijama ili imunološki problem u toku svog života."

Deset procenata Zapadne populacije imalo je problema sa alergijom 1980. godine. Danas se taj broj povećao na 30 procenata. U 2010-oj godini, smatra se da je jedno od 10 dece astmatičar i da se mortalitet kao posledica ovoga povećao za 28 procenta između 1980. i 1994. godine.

Prema Dr. Delespesse ne radi se samo o učestalosti već i težini ovih slučajeva. "Oblasti u kojima su sanitarni uslovi ostali stabilni takođe su zadržale konstantni nivo alergija i inflamatornih oboljenja."

"Alergije i druge autoimune bolesti kao što su Tip 1 diabetes i multipla skleroza, rezultat su imunog sistema koji se okrenuo protiv nas," kaže Dr. Delespesse.

Zašto se ovo dešava? Bakterije u našem digestivnom sistemu bitne su za varenje i takođe služe za obuku imunog sistema. One ga uče kako da reaguje na nepoznate supstance. Ovo je ključno za razvoj imunog sistema deteta.

Mada higijena smanjuje našu izloženost opasnim bakterijama, ona takođe ograničava našu izloženost korisnim mikroorganizmima. Kao rezultat, bakterijska flora našeg digestivnog trakta nije toliko bogata i raznovrsna kao što je bila.

Dr. Delespesse preporučuje probiotike da bi se obogatila crevna flora. Probiotici su crevne bakterije koje imaju povoljan uticaj na zdravlje. Decenijama koriste se za pravljenje jogurta. Probiotici imaju dokazan efekat u tretiranju dijareje, dok studije sve više izvode zaključke da  mogu imati slične koristi i za imuni sistem i alergije.

"Konzumiranje probiotika za vreme trudnoće može pomoći da se umanje alergije kod deteta," kaže Dr. Delespesse. "Oni nisu čudotvoran lek ali ipak jedan su od mnogih elemenata koji mogu da poboljšaju našu ishranu i naše zdravlje."

  • Blog slika Alergije kao posledica prekomerne higijene.

Komentari

Postavite novi komentar

CAPTCHA
Radi sprečavanja automatski generisanih komentara, pre slanja vašeg komentara unesite u polje karaktere koje vidite na slici.
Image CAPTCHA
Unesite karaktere prikazane na slici.