Dobra linija = dijeta + vežbe.

Novoobjavljenja istraživanja od strane naučnika sa Univerziteta Zdravlja i Medicine u Oregona, pokazuju da jednostavno smanjenje unosa kalorija nije dovoljno da bi imalo uticaj na značajne gubitke u težini. Čini se da je to zbog prirodnog mehanizma kompenzacije koji smanjuje fizičku aktivnost osobe kao odgovor na smanjenje kalorija.

Usled Američke epidemije gojaznosti, lekari su često savetovali svoje pacijente da smanje količinu kalorija koje konzumiraju na dnevnoj bazi. Ovo istraživanje pokazuje da dijeta po sebi neće uticati na značajan gubitak težine. Umesto toga, dijeta i vežbanje moraju se kombinovati da bi se postigao ovaj cilj, kako objašnjavaju naučnici koji su radili istraživanja.

Da bi sproveli istraživanja, naučnici su proučavali 18 ženskih rezuz makaka majmuna na Nacionalnom istraživačkom centru za primate u Oregonu. Majmuni su stavljeni na ishranu visoke masnoće nekoliko godina. Zatim su vraćeni na ishranu niske masnoće (standardna hrana majmuna) sa smanjenjem kalorija od 30 posto. U periodu od jednog meseca, praćeni su nivoi aktivnosti i težine majmuna.

"Na iznenađenje, nije bilo značajnog gubitka u težini na kraju meseca, kako objašnjava jedan od naučnika. " Međutim, došlo je do značajne promene na nivou aktivnosti za ove majmune. Normalni nivo aktivnosti za ove životinje počeo je opada ubrzo nakon dijete sa manje kalorija. Kada je unos kalorija drugog meseca dalje smanjen, fizička aktivnost kod ovih majmuna je nastavila da se smanjuje.

Grupa od tri majmuna koja je izdvojena za potrebe poređenja, hranila se normalno i trenirana je za vežbe od jednog časa na pokretnoj traci za trčanje. Ova grupa je izgubila težinu.

"Ovo istraživanje pokazuje da postoji prirodni mehanizam tela koji čuva energiju kao odgovor na smanjeni unos kalorija. Hrana nije uvek bilo u izobilju za ljude i životinje i čini se da je telo razvilo strategiju kao odgovor na ove fluktuacije, " kako navodi jedan od naučnika koji je radio na istraživanju. "Ova saznanja biće od koristi zdravstvenim profesionalcima u savetovanju svojih pacijenata. Takođe može podstaknuti zajednice da se bore protiv epidemije gojazne dece i da dovede do programa koji naglašavaju i dijetu i vežbe."

  • Blog slika Dobra linija = dijeta + vežbe.

Komentari

Postavite novi komentar

CAPTCHA
Radi sprečavanja automatski generisanih komentara, pre slanja vašeg komentara unesite u polje karaktere koje vidite na slici.
Image CAPTCHA
Unesite karaktere prikazane na slici.