Super zelene spravice

Na konferenciji Greener Gadgets u Njujorku dizajneri su predstavili svoje ideje za ekološki nastrojene uređaje kao deo takmičenja u zelenom dizajnu. Od uređaja koji stvaraju sopstvenu energiju do onih koji umanjuju potrebu za elektricitetom uopšte, izabrano je nekoliko finalista od kojih su neki prikazani u daljem tekstu.

InCharge battery station

Dizajnerska kompanija Pensa iz NJujorka predstavila je uređaj InCharge battery station kojim ohrabruje upotrebu punjivih baterija jer uređaj poseduje mehanizam za samo-sortiranje baterija koji napaja samo one baterije kojima je potrebno punjenje. Ako su sve baterije koje su ubačene u uređaj već napunjene, pametni prekidač jednostavno isključi napajanje uređaja.

Ako nežno pritisnete polugu LED diode počinju da svetle čime se označava da je punjenje u toku. Kada pritisnete polugu do kraja dolazi do povlačenja pojedinih kalemova za punjenje i baterije ispadaju iz svog mesta samo kada su u potpunosti napunjene.

Baterije koje se mogu puniti su tipa: AAA, AA, C i D.
 

Device X

Prototip uređaja koji je otvorenog tipa i koji se može dopunjavati razvijen u saradnji Unicefa i kompanije GRND Lab iz NJujorka, omogućuje zdravstvenim radnicima na terenu da brzo i precizno sakupe zdravstvene podatke dece.

Korisnik može uneti bitne informacije kao što su ime, težina, visina i obim nadlaktice na osnovu čega dobija preliminarnu dijagnozu zdravlja deteta. Uređaj koristi zvučna i pismena obaveštenja da vodi radnika kroz upitnik za dijagnozu kao i kroz proces registracije za novog pacijenta i proveru prethodno registrovanog pacijenta. Razvijen je posebno za klinike u Malavi i Ugandi.
 

 

Econav 480

Econav 480 dolazi iz dizajnerske kuće iz Španije i unosi ekološku svest u uređaj za navigaciju. Econav prikazuje informacije kao što su kako da štedite gorivo i emisije ugljen dioksida u realnom vremenu. Može da izračuna podatke za 6,000 modela automobila.
 

Niteo

Niteo je rešenje kompanije Bentzen Illustrasjon og design iz Norveške koje može služiti kao lampa i kao stanica za punjenje malih električnih uređaja. Niteo pretvara hemijsku energiju raspoloživu u biološki pretvorljivom substratu direktno u elektricitet.
 

 

Orange solar tent

Britanski telekomunikacioni gigant Orange naručio je od američke dizajnerske firme Kaleidoscope da napravi koncept za solarni šator koji će imati pozitivni uticaj na životnu sredinu i istovremeno dati kamperima mesto za boravak i mogućnost da sve svoje uređaje drže napunjenim.

Šator prikuplja solarnu energiju uz pomoć fotonaponskog platna kojim je obložen gornji deo šatora. Ova energija se zatim kanališe do bežičnog stalka za punjenje gde možete postaviti vaš telefon i druge slične uređaje da bi ste ih napunili.Platno koje sakuplja energiju takođe prati kretanje sunca radi prikupljanja energije sunčevih zraka u bilo kojem dobu dana.

Pored gore navedenog  solarni šator takođe poseduje glo-clacton tehnologiju koja dozvoljava korisnicima da pošalju SMS poruku svom šatoru što za uzvrat čini da šator svetli u slučaju da se izgubite na polju noću ili na zauzetoj kamping lokaciji. RFID(tehnologija identifikacije pomoću radio talasa) tehnologija se takođe koristi u šatoru.

U centru sistemu nalazi se bežično kontrlno čvorište koje pokazuje koji tip energije se generiše i troši. Informacije se prikazuju na fleksibilnom LCD ekranu osetljivom na dodir. Ekran obezbeđuje način za za sistemom pomoću koga možete podesiti željenu temperaturu u šatoru. Kada temperature padne ispod predefinisane vrednosti uključuje se zagrevanje.
 

 

EnergyHub Dashboard

Cilj EnergyHub kontrolne table jeste da pomogne kućevlasnicima u smanjenju potrošnje električne energije i da na taj način uštede novac. Ova tabla omogućuje potrošačima uvid u podatke u realnom vremenu, kontrolu kućnih aparata i uređaja u svome domu, pristup podacima i kontrolu uređaja putem interneta ili mobilnog telefona i mogućnost poređenja informacija o potrošnji sa onima od suseda i prijatelja. Jednim pritiskom na dugme možete isključiti uređaje u kući. Omogućuje automatizaciju uređaja u kući radi sprečavanja
nepotrebnog trošenja struje.
 

 

BioCharger 180

Punjač BioCharger180 kompanije Mayamax Sarl napravljen je od plastike koju čini 40 procenata prirodnih vlakana. Punjač ima tri svetleće diode niskog intenziteta koje pokazuju progres punjenja i tajmer koji zaustavlja punjač nakon tri sata punjenja.
 

 

Corky

Adele Peters je došla na ideju miša koji je napravljen od plute i koji se sam napaja jednostavnim pokretima ljudske ruke.

 

Rocco, energetski prijatelj

Američki dizajneri, Aaron Tsui, Irina Kozlovskaya, Jasen Mehta i Sergio Silva udružili su se da naprave Rokoa, istrajnu igračku koja stvara električnu energiju tako što konvertuje kinetičku energiju nastalu ljuljanjem u elektricitet.
Punjenje baterije koja se nalazi u držačima igraćke vrši se pomoću induktivnog spoja usled čega transfer struje koja teče kroz jednu žicu stvara napon na drugoj žici. Držači na Rokou koji je napravljen od reciklirane plastike, postaju svetliji dok se pune i mogu se ukloniti i koristiti kao izvor svetla.


 

 • Blog slika Super zelene spravice
 • Blog slika Super zelene spravice
 • Blog slika Super zelene spravice
 • Blog slika Super zelene spravice
 • Blog slika Super zelene spravice
 • Blog slika Super zelene spravice
 • Blog slika Super zelene spravice
 • Blog slika Super zelene spravice
 • Blog slika Super zelene spravice
 • Blog slika Super zelene spravice
 • Blog slika Super zelene spravice

Komentari

Postavite novi komentar

CAPTCHA
Radi sprečavanja automatski generisanih komentara, pre slanja vašeg komentara unesite u polje karaktere koje vidite na slici.
Image CAPTCHA
Unesite karaktere prikazane na slici.